tisdag, november 12, 2013

Upplägget

Anna mailade och frågade om jag inte kunde göra ett inlägg om hur jag äter och om jag är lika duktig på maten som med träningen. Hade jag varit stenhård hade jag gått ner mer i vikt men sen är det så att det är en svår balans när det kommer till mat och löpning. Jag måste äta så mycket så att jag orkar prestera samtidigt som jag måste hålla igen för att tappa i vikt. Och sen är jag en sucker för godsaker och så vill jag göra det här på ett hälsosamt sätt, utan förbud och utan att gå hungrig.

Jag följer en kostplan som funkar kanonbra för mig. Det är inte på något vid ett schema på vad jag ska äta och inte äta utan några riktlinjer som jag följer.

Jag äter var tredje timme.
• Jag äter mer protein och mindre kolhydrater.
• Jag dricker mycket vatten. (Det är jag dock väldigt dålig på och måste skärpa mig.)


Så en dag kan se ut på följande sätt:

Direkt på morgonen dricker jag en proteinshake, vare sig jag har morgontränat eller inte. Sen lämnar jag barnen och åker till jobbet och när jag kommer dit äter jag frukost, eller det kanske mer kallas mellanmål vid den tiden. Då bli det ofta mycket protein i form av keso med bär, ägg eller kvarg med nötter och honung. När det är lunch blir det oftast rester eller kanske en sallad eller omelett. Om jag är ute och flänger och inte kan äta lunch när det är dags så har jag med mig en proteinshake som jag snabbt slurpar i mig. Och det är det som är grejen för mig, att ge kroppen energi var tredje timme. För är klockan ett och jag blir hungrig men måste vänta tills klockan är två innan jag kan äta något, då är jag vrålhungrig och äter alldeles för mycket och gör dåliga val. På eftermiddagen äter jag mellanmål, samma som på förmiddagen, men även här har jag alltid med mig en proteinbar i väskan om det skulle vara så att jag inte får chans att äta när det är dags. Det funkar bra och är lite fräschare att ha i väskan än ett par ägg. På kvällen äter jag middag, antingen på jobbet eller hemma med familjen och då försöker jag att äta lagom mycket och välja bort kolhydrater i den mån det går. Om jag tränar senare på kvällen så dricker jag en proteinshake eller en Gainomax efteråt för att bygga upp kroppen och inte bryta ner den.

Så, det är hur jag lägger upp min kost. Det kanske låter tråkigt och inrutat men att ha ramar är a och o för mig och när jag äter var tredje timme så får jag inte några häftiga blodsockerfall som är den största fällan för mig. Att ha framförhållning och ta med mig bars om jag vet att jag kommer vara ute när det är dags att äta. Helst vill jag ju äta "riktig" mat hela tiden men det är ett bättre alternativ än att bli vrålhungrig mellan varven.

Sen vill jag inte vara för strikt. Eller på veckorna försöker jag att vara det men som till exempel i fredags när vi var ute och fikade så ville jag också äta något. Men då frågade jag mig: Vad är minst onyttigt och vilket val är det bästa för mig? Och så tog jag en pralin med vit choklad- och pannacottasmak istället för en stor morotskaka eller kärleksmums som jag brukar ta.

Sen så ifrågasätter folk ofta varför. Du behöver inte gå ner i vikt, eller Du måste ju kunna unna dig. Och jag blir lite irriterad för andra vet väl inte vad jag behöver. Känslan jag fick när jag sprang Österlenmaran med en lite lättare och starkare kropp var helt sjuk. Bara det är ju en stor sporre för att fortsätta. Jag vill inte bli sjukt smal utan jag vill bli lättare och starkare. Och snabbare och uthålligare!

Det här är mitt sätt och det funkar för mig, sen kan ju alla förståsigpåare göra på sitt sätt och sluta predika hur jag bör göra, så länge jag inte frågar.


Mumsigt mellis som jag visst aldrig tröttnar på.

4 kommentarer:

Marie sa...

Tack Linnéa för att du delar med dig!! Ska också försöka äta lite mindre och oftare ändå...fastän alla tycker att jag äter jämt...tänk om de bara kunde knipa och se efter sig själva först!
Tipsa gärna om fler mellisar och vilka proteindrinkar dricker du?

Anonym sa...

Det är precis så jag tänker och hur jag äter!
Om man är lättare kan man springa lättare också!
Bra jobbat!
kram

Charlotta Sofia springer o trimmar sa...

Vad intressant att läsa om hur du äter! Jag har lite samma filosofi, det där att aldrig bli för hungrig. Och sen får det ta lite tid för jag vill verkligen kunna leva såhär och om jag ska göra det så måste jag få ha det lite extra mysigt till ex helgen.

Hatar också när folk ska tycka om jag vad jag behöver viktmässigt, det vet jag liksom bäst själv. Ibland får jag nästan känslan av att vissa tycker att jag ska bära någon slags "knubbighetens fana" om du förstår vad jag menar? Jag kommer aldrig bli någon supersmalis men jag vill inte väga för mycket. Det är MIN kropp det sliter på.

Haha, oj vad jag blev uppeldad! Får nog skriva ett eget inlägg om detta :-)

Linnéa sa...

Marie: jag kör på herbalifes proteinpulver och mellisarna blir just nu mest keso, kvarg och ägg. :) tipsar om jag kommer på nåt nytt. :)

Charlotta: ja men eller hur!! Folk vill man ska vara en liten tjockis så de själva kan må bättre.