De flesta som springer, både motionärer och elitlöpare, vet att löpningen höjer humöret och skapar en inre harmoni. Under hårdare träningspass frisätts endorfiner, ett slags "lyckohormoner". Men vad är det egentligen som händer i kroppen vid "Runners high" och vad krävs för att det ska infinna sig?
Öka kroppens endorfiner
Anledningen till "runners high" tros vara att motion frigör endorfiner, en typ av naturliga opiater, vars syfte är att döva känslor som smärta och utmattning. Endorfin påminner om morfin och studier har visat att en 45 minuter lång löptur kan motsvara en dos av tio milligram morfin.
Träningsnarkomani kan alltså vara ett beroende av både fysisk och psykisk karaktär, (som inte är något att oroa sig för om man lyssnar på kroppens signaler, det vill säga äter, sover och lägger in vilodagar i sin träningsplan).
Även om motion har en snabbt välgörande effekt på humöret är kroppen inte kapabel att producera endorfiner så att man når "runners high" vid inledande löpträning.
Därför kan en vältränad person känna sig mer "hög" under eller efter ett träningspass än en nybörjare.
Regelbunden träning
Det tar cirka två månaders träning att väsentligt öka koncentrationen av endorfiner i blodet. Den ökade koncentrationen av endorfiner i blodet kan också vara en del av förklaringen till att hjärtfrekvensen och blodtrycket sänks efter en tids regelbunden träning.
Problemet är att många inte tränar under tillräckligt lång tid för att uppnå löpningens välgörande inverkan. Många springer dessutom enbart i lugnt tempo. Vill man ha den bästa effekten måste man löpträna regelbundet i några månader och öka tempot på en del av passen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar