måndag, februari 02, 2009

Kl 9 idag kom jag till Lunds central och är alltså hemma från min lilla resa till Göteborg. Jag åkte i lördags på förmiddagen och i Göteborg mötte Marika mig på centralen. Vi gick på stan, jag köpte en superfin tunika på Indiska och lite ansiktsprodukter på Lush. Efter lite mat och godisinhandling tog vi spårvagnen hem till henne. Lördagskvällen spenderades i soffan och vi såg första delen av Philosophy of a knife. Det är den äckligaste film jag sett, en dokumentör/spelfilm om de försök japanerna gjorde under andra världskriget. Nu kan ingen säga att jag är sjuk i huvudet som sett en sån här film eftersom det har hänt på riktigt och är en form av utbildning i historia.


Om Philosophy of a Knife:Den sanna historien om japanska enheten nr. 731, från dess början på 30-talet till slutet 1945. Filmen visas ur en ung sjuksköterskas och en japansk officers perspektiv när de bevittnar och deltar i att krigsfångar används som försökskaniner. Delvis spelfilm, delvis dokumentär. Philosophy of a Knife har beskrivits som en av de våldsammaste, brutalaste filmer som någonsin gjorts och med sina dryga fyra timmar så hinner den med en hel del våldsamheter.





När man ser på film och det händer något äckligt så får man aldrig riktigt se det utan kameran byter vinkel eller det blir en annan scen så man missar vad som egentligen händer. Men inte i Philosophy of a knife, nej nej. Här får man se allt, och då menar jag verkligen ALLT. Jag kan berätta av några av experimenten:
  • Japanerna ville testa hur länge man kan stå ut med enorm smärta och spänner fast en av de ryska kvinnorna och drar ut hennes tänder, en efter en tills munnen är tom. En av de obehagligare scenerna.
  • För att testa hur snabbt man förblöder så spänner de fast en annan kvinna och skär sår i hennes armar och tar tiden.
  • De vill testa hur syfilis smittar (eller något liknande, eftersom det inte gick att få text annat än när en rysk gubbe pratar så var det ibland svårt att höra vad den som berättade sa) och tvingar under pistolhot en kille att sätta på en fastbunden tjej.
  • Japanerna försöker komma på ett bra sätt att tina upp de soldater som förfrusit sig och för att testa så binder de fast en naken kille ute i 40 minusgrader. Sen häller de iskallt vatten på honom. Sen tar de in honom och försöker tina upp honom i kokande vatten. Det går inte så bra och huden faller av. Jätteäcklig scen när han går och huden på fötterna slamsas sönder och han bara glider på geggan under fötterna.
  • Av någon anledning (jag fattade aldrig varför) så stoppar de upp en kackerlacka i härligheten på en stackars tjej. Man ser sen kackerlackan under huden. Senare i filmen flår de hela hennes huvud och då kommer kackerlackan fram igen.
  • Det scenen jag hade svårast för var när de skar av tungan på en tjej. Det såg så sjukt verkligt ut och jag kunde nästan känna det. Innan de skar av henne tungan så hade de stoppat ner kablar i halsen och satt på strömmen på 150 volt och blodet forsade ur munnen på henne.
  • En stackars kille fick sitta i en tryckkammare ända tills trycket blev så stort att ögonen ploppade ut och inälvorna trycktes ut från kroppen. Tillslut exploderade han av trycket.

Ja, ni fattar säkert grejen. Fyra timmar av sådana tester blandat med autentiska bilder och filmer från den tiden. När allt tog slut 1945 så beordrades alla som assisterat Iishi, ledaren för experimenten, att ta livet av sig vilket de gjorde. Själv gjorde han inte det utan lyckades fly till Usa.

Vi såg första delen på lördagen och såg del två igår. Jag tyckte om filmen, just för att den är så förbannat obehaglig och äcklig och sånt får man aldrig annars se. Och sen är det ju verkliga händelser, en bit historia och jag känner mig lite mera allmänbildad nu faktiskt.

Vi avslutade lördagkvällen med att titta på The hills have eyes, originalet. Jag har sett nyinspelningen innan och tyckte om den mycket mer eftersom den är mycket mer rå och brutal.

Igår tog vi en promenad i solen (!) och kollade sen lite på reprisen av Let´s Dance innan vi begav oss till Sjögren, en gammal vän från Malung som också bor i Göteborg. På kvällen såg vi Låt den rätte komma in och jag tyckte det var en bra film. Jag har ju läst boken och älskade den men jag tror filmen är lite svår att fatta om man inte läst boken. I boken är ju mannen som mördar för att ge Eli blod pedofil och mördar för hennes skull just för att få utlopp för sina lustar. I filmen framgår det inte alls. Eller jo, aningens pyttelite fattar man att han har något skumt för sig när han befinner sig i ett omklädningsrum för pojkar men det är alldeles för luddigt. Visst, det kanske är för känsligt att spela in en film som innehåller pedofili på det viset men då borde man kanske fått det att framgå på ett annat sätt eller ge honom en helt annan anledning att förse Eli med blod.

Nu ska jag försöka vila lite. Vi kom inte i säng förrän närmare halv ett inatt och gick upp lite efter fem imorse.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har du fått 100% njutning va????? You sick girl!!!!!! =)

Anonym sa...

Den filmen, är den hyffsat ny? För jag såg "samma" film för kanske 6-7 år sedan och då hette den "Men behind the sun" och har med precis, exakt de scenerna som du beskriver. Fast den i tryckkammaren var lite annurlunda... det var liksom röven som exploderade ut tarmar istället

Anonym sa...

Shit vad äckligt, jag brukar gilla skräck, blod, tortyr och tarmar på film men det där lät -nästan- för vidrigt för att jag ska vilja se det... :S

Mirja sa...

å fy fan! jag hade nog aldrig klarat av att se den filmen, jag tyckte ju att "låt den rätte komma in" var nog creepy för mig..

Anonym sa...

расисты хуевы

Anonym sa...

Okej, den låter helt sjuk och grymt äcklig, men naturligtvis så ska jag se den!

Du måste bli den första som följer min blogg stora syster!

Anonym sa...

Hej! Du har en utmaning hos mig :-)

Anonym sa...

fyfan vad vidrigt..men jag känner samtidigt att jag bara MÅSTE se den där filmen!