onsdag, januari 08, 2014

Kan de inte bara hålla käft?

Vet ni vad jag tycker är riktigt jävla irriterande? Föräldrar, oftast mammor som man inte helt sällan finner på till exempel familjeliv, som vitt och brett måste deklarera hur synd det är om barn som måste börja i förskolan innan de fyllt typ tre. Eller fem. Att de minsann aaaaldrig skulle låta barnen vara på förskolan innan dess och när de är mammalediga har de det äldre syskonet hemma för att de skaffade ju faktiskt inte barn för att lämna bort dem.

Jag antar att de är lite lågbegåvade och inte förstår att det flesta inte har något val, att de måste låta barnen börja förskolan vid ungefär ett-ett och halvt års ålder. Vi hade inte haft råd att vara hemma med barnen i två-tre år. Eller jo, om vi bott i en lägenhet i stan och inte behövt ha två bilar, då hade det väl gått. Sen så tycker jag inte att det är synd om barn som "måste" gå i förskola och jag ser det inte som någon barnpassning. Det är en FÖR-skola, där barnen lär sig, utvecklas och förbereds för livet och framtida skolgång med hjälp av utbildade pedagoger.

De flesta gör vad som blir bäst för dem och deras familj och det kanske innebär att barnet börjar på förskolan när hen är ett. Nej det kanske inte är det man helst vill men bättre än att inte ha några pengar. Men jag stör verkligen ihjäl mig på föräldrar som måste påpeka hur bra de är jämfört med "alla andra" som tvingar barnen tidigt till förskolan, ungefär som om att de gör det av anledningen att de inte vill vara med sina barn och inte för att de faktiskt MÅSTE jobba.

Det är som att jag skulle sitta och säga att det är hemskt att låta barn växa upp i lägenhet och att det är fruktansvärt synd om barn som inte har en egen trädgård att leka i. Alla kan väl få göra som de vill och som blir bäst för dem med de möjligheter och förutsättningar de har och så kan väl alla duktiga präkton sluta sitta med sina pekpinnar på höga hästar och tycka. Det är nog jobbigt för folk som har dåligt samvete gentemot barnen att andra ska trycka upp i ansiktet hur fruktansvärt det är.



10 kommentarer:

Anonym sa...

Mkt bra inlägg. Håller med dig/nina

Bella sa...

Hej fröken, kan inte du berätta mer detaljerat vad du gör för övningar hemma med hantlar osv? Lite inspiration vore great! Mvh jag-försöker-träna-hemma-men-det-är-svårt-när-soffan-är-precis-brevid

Jöns Marie sa...

Håller med dig! Jag tror att alla föräldrar gör så gott de kan med det dom har och alla måsten därtill. Jag är också sjukt trött på att folk måste bry sig så mycket om alla andra och lägga sig i, det vore bättre om alla skötte sig själv.

Anonym sa...

Jag håller också med dig till 100% !!!

Det kan också vara så att mammorna/papporna vill också börja jobba och inte bara behöver göra det. Man vill kanske utvecklas som individ och ha eget tid, och vad är det som är fel med det? Man kan bli ganska efterbliven efter att "gula gula guli" med en bebis ett helt år för fan!!!!! Jag tycker inte att man älskar mindre sina barn för att man vill också ha ett liv + barn. Jag hatar också alla dessa perfekta tråkiga präktiga föräldrar !
Mercedes.

Sofie sa...

Håller absolut med dig...Bor dock själv i lägenhet i stan vilket kostar lika mycket som vilket hus som helt men annars enig :) Tror att barn mår bra av förskola dessutom, älskade själv dagis som liten..

Ida sa...

Åh, förstår frustrationen.
Nu har jag ju inte barn själv, men jag håller med dig helt och fullt ändå.
Och det är ju som du säger, FÖRskola. Barn i förskola utvecklas ju enormt, förskolan har läroplan och allt också ju. Inget dåligt alls med att gå i förskola. Herregud!

Emma sa...

Håller med dig i ditt mycket bra skrivna inlägg! Barnen har ju sina vänner på förskolan och i och med det sitt sociala liv, vilket de också lär sig förstå på förskolan, hur man fungerar och beter sig tillsammans med andra. Och vilken förälder orkar/vill aktivera sitt barn hela dagen, för jag tror att barn som är ensamma kräver mycket mer uppmärksamhet av sina föräldrar än barn som har sällskap och andra barn att leka med.

Sedan tror jag att de här föräldrarna som dömer andra för att inte göra som de gör förmodligen är alldeles för understimulerade själva i och med att de går hemma hela dagarna och aktiverar sina barn och inte träffar andra vuxna... kanske... :)

Jenny Shima sa...

Jag håller också med dig. Jag tror inte jag eller sonen hade orkat med varandra konstant upp till treårsåldern. På förskolan får han betydligt mer stimulans än vad jag kan ge och han har sina kompisar där. Kompisarna är ju viktigare nu än vad de var i början och vi vill ju att han ska fortsätta med sin sociala utveckling.

Linnéa sa...

Vad skönt att ni är fler som känner som jag och ni har väldigt bra synpunkter!! Tummen upp för er. :)

Anonym sa...

Jag håller också med. vad står det för egentligen att folk måste kasta ur sig sådant där utan att bry sig om olika situationer eller individer eller diverse annat. Vid vilken ålder barnet börjar på förskolan är verkligen inte ett mått på hur bra förälder man är. Att man orkar hålla på och klanka ner på folk är dock för mig irriterande. Kanske borde de lägga den energin på något annat.