söndag, januari 05, 2014

Intervaller

I förmiddags gav jag mig ut på årets första intervallträning. Jag känner att jag hamnat i en svacka där benen och kroppen ofta känns sega och tunga och orken snabbt tar slut. Jag hoppas att jag snart ska komma ur den och längtar tillbaka till höstens superform. Men så är väl inte den här årstiden en tid man är i toppform heller?

Iallafall, första intervallerna på länge och det var JOBBIGT. Trots det så älskar jag de passen eftersom de känns som riktiga kvalitetspass och som jag verkligen uträttat något. Jag körde vanliga upplägget och jag vet att ni får läsa samma samma hela tiden men jag vill skriva ner det för egen del så jag kan gå tillbaka och titta.

Uppvärming: 2,2 kilometer
3 * 200 meter i 3.45-tempo
3 * 400 meter i 3.45-tempo
2 * 600 meter i 4.00-4.05-tempo
1 * 1000 meter i 4.45-5.00-tempo.
Nerjogg

Totalt 7 kilometer


Om någon har tips på andra upplägg på intervaller så tar jag gärna emot!



6 kommentarer:

Rickard sa...

Hitta lagom backe. Spring ALLT du orkar till toppen av backen. Målet är att inte palla mer än upp till backen men ta sig helt uppför backen. Vila 3-5min och skaka ur spänningen. Om du gör rätt kommer kroppen vilja lägga sig ner och bara andas som om du vore en olympisk 400m löpare men motstå impulsen eftersom det är dåligt för hjärtat att gå från allt till inget(Viktigare med cooldown än warmup som de säger). Upprepa 5 gånger. Du ska inte palla mer än 5 ggr, gör man det gör man fel. (Precis som med tabata intervaller, sista ska vara sista för du ska inte palla mer). Tror max som kroppen kommer palla det är 4-6v, ju mer vältränad man är desto mindre anpassningsram (ner till 2 veckor av det här säkert). Gå hem och ät som en man och sov som en pojke. Eller ät som en kvinna och sov som en flicka.

Helena Nimbratt sa...

Grymt bra tempo. Kanske kan inspirera mig att köra ett lite mer varierat upplägg.

Amanda, Ida, Erik, Noa & Nina och Magnus sa...

Nytt år och nya tag! Bra tips från Rickard

Ida sa...

"Run like you stole something" - haha så bra!!

Linnéa sa...

Richard: jag körde backintervaller innan jag bytte till de här plana men med ett annat upplägg, ska testa ditt nån gång! Jag har en backe som nog kommer döda mig efter fem turer upp...

Helena: jag tycker mycket om det upplägget! Jobbigt och effektivt och det blir ändå en del km i slutänden!

Nina: yes!

Ida: ha ha eller hur. :)

Jenny sa...

Ja, intervaller bränner på bra, så himla kul att känna effekten de ger!