onsdag, oktober 10, 2012

Två typer

När jag var ute och sprang idag mötte jag två hundar med två ägare. Den första hunden kom springande, lös, och ställde sig på stigen och tittade på mig. Tjugo meter bakom kom ägaren. Jag saktade ner men ägaren gjorde ingen ansats till att ropa in hunden så jag stannade och gick runt den. När jag sprang förbi ägaren tittade hon inte ens på mig.

Den andra hunden jag mötte gick kopplad och vi möttes på en väldigt trångt ställe. Då tog ägaren hunden in mot ett staket och ställde sig sen framför sin hund så att den inte skulle ha en chans att sträcka sig efter mig om den ville.

Jag fattar inte varför hundägare låter sina hundar springa utan att ha koll!! Jag vet att jag tjatar om det och jag kanske överdriver men jag blir väldigt väldigt rädd. I skogen är det svårt att se sin hund hela tiden och att låta den springa iväg 20-30 meter och sen inte kunna se den är respektlöst mot alla andra som är ute, och här är det många ute och går i skogen.

Det finns en sida på Facebook som de som bor här i byn kan bli medlemmar i och man kan diskutera allt möjligt, från sophämtning till gymtider. Tyvärr är det väldigt låg nivå på många som är medlemmar och det blir ofta långa meningslösa diskussioner för att folk måste blanda sig i allt. Idag, med risk för att bli lynchad, skrev jag då följande inlägg:


Hittills har jättemånga tryckt på like och jag fick till och med ett mail från en kille som höll med och tyckte det var bra skrivet. Men så fick jag en kommentar från en som tyckte att alla skulle ta hänsyn och vi fick minsann dela på skogen och att man skulle sluta sura och klaga. Eeehhhh va? Jag var inte sur och jag skrev inte att jag tyckte hundägarna skulle hålla sig borta, jag bad vänligt att folk skulle tänka på att ropa in sina hundar och hålla dem. Det är väl hänsyn mot de man möter? Men som sagt, det är mellanstadienivå på diskussionerna i den där gruppen.


Min arm två dagar efter bettet. Usch jag mår dåligt när jag ser det.

6 kommentarer:

Suzan sa...

Jag är själv hundägare och blir fan galen när jag ser lösa hundar, senast igår tre st på st hans och även om jag inte är rädd så tycker jag att det är respektlöst!

Louise sa...

Jag kan inte låta bli att ta åt mig lite, men sen du blev biten har jag varit extra medveten om att folk kan vara hundrädd. Äger själv en rätt stor gosse som inte alls är så stor i huvudet än (10 månader) så inte för att det är ett försvar men han fattar inte bättre. Så med en inkallning som sitter till 95% släpper jag han lös under strikt övervakning och där de för det mesta är folktomt. Men man kan ju inte förutspå allt, å andra sidan blir det bättre ju mer man övar, tänker jag mig. Vad anser du, är jag oansvarig?
I övrigt vill jag bara tipsa med utgång från min egna hund, att om du är rädd så försök inte bli stirrig. Han tar det som en invit med ögonkontakt. Fast jag förstår att det är super super svårt när man ser en lös hund komma skuttande emot en.

Linnéa sa...

Louise: Jag tycker att om du VILL ha pli på din hund och övar med den så är det klart att du kan ha den lös om du har koll på den. Jag förstår att hundar kan komma fram för att de blir glada och kanske speciellt om någon springer. Det jag blir irriterad på är ägare som går 20 meter bakom sin hund och inte bryr sig om vad den gör. Hon jag mötte idag lät hunden stå mitt på stigen och jag stannade men när hon inte ens kallade på den gick jag förbi och det var väldigt obehagligt. Hunden var säkert världens snällaste men för mig spelar det ingen roll om jag inte kan ha en dialog med ägaren.

Om du är ute med din hund och visar att du tar på allvar att den ska komma till dig och tränar för det så är det en annan sak tycker jag. Och om du vet att du kan lita på din hund för att den är snäll. Men när folk låter hunden springa fritt och sen inte har pli på den men ropar att den är så snäll blir jag förbannad för det är slappt tycker jag. Allt hänger på vad ägaren gör och hur den visar det tycker jag. :)

Jenny Shima sa...

Jag håller helt med dig, hundarna ska vara kopplade. Nästan var och varannan dag ser jag små som stora hundar vara okopplade. Jag är visserligen inte hundrädd men jag vet ju inte om hunden är snäll eller inte och jag vill definitivt inte att den springer lös om jag kommer med Oliver.
Det är ägarens ansvar att hålla koll på hunden.

Ninni sa...

Det där med att man har en "snäll" hund gör mig arg. Alla hundar är väl snälla men triggas igång av olika saker och man kan aldrig förutse sin omgivning. Vad händer om det kommer en löptik? Tänk om min hund inte är snäll? Vad händer om någon är rädd och stirrar in i deras ögon? Om det kommer vilt förbi? Eller ett fyllo?
Det är tyvärr väldigt få som har tillräckligt med koll för att hantera de möten som kan uppstå och då bör hunden vara kopplad.

Jag talar som erfaren hundägare och vi måste respektera vår omgivning och vår hund. Ha dem lösa under kontrollerade former.

Emma sa...

Så bra skrivet! Har man inte 100% inkallning, oavsett störning, koppel på!