onsdag, september 19, 2012

Nybyggarna

Jag har precis sett på Nybyggarna på Kanal 5, såg ni det? Det handlar om Arga Snickaren-Anders som träffat hemlösa och levt led dem under några dagar för att sen bjuda in dem för att de själva ska få bygga sin egen bostad i en lada som han skaffat. Jag vet inte riktigt vad jag tycker, det är en fin tanke men kanske inte så "enkelt". Jag tycker det är lite konstigt att programmet ligger redan klockan åtta på kvällen med tanke på innehållet och vissa bilder som visades, det borde gå en timme senare tycker jag. Jag brukar inte kolla på den här typen av programmen det här vill jag följa eftersom jag jobbat med en av deltagarna. Det var för fyra år sen och det gör ont att se att inget har förändrats för vissa personer tar man till sig mer än andra, och den här klienten var en av dem.

Annars så har dagen gått i rasande fart som vanligt. Inskolningen gick bra och imorgon ska jag gå ifrån en stund. Jag tror Leon kommer ha det kanon på förskolan och jag är glad att han har Nemo där men jag är så sjukt rädd för att någon ska vara taskig mot honom. Han är helt orädd och sticker iväg på gården och går fram till vilka barn som helst och typ sätter sig i rutschkanan när de vill åka. Han fattar ju inte när de säger att han ska flytta sig men jag får lita på att pedagogerna har koll och kan vara med och hjälpa honom rätt. Idag blev han de största flickornas lilla maskot iallafall, de bar runt honom och klappade honom på huvudet och gullade med honom.


Möss- och fleecepremiär idag, riktigt blåsigt och ruggigt.



2 kommentarer:

Anna sa...

Jag tillhör också dem som har fruktansvärt kluvna känslor och åsikter rörande sådant här.. en sida av mig vet att många av dessa människor faktiskt skadat många i sin omgivning.. bland hemlösa och narkomaner finns inte sällan psykopatiska beteendestörningar som jag inte kan förmå mig att tycka synd om. Självklart är det ofta svårt att avgöra om drogen var före beteendet eller vice versa men för mig kan det nästan kvitta om människor verkligen inte verkar vilja ta sig samman (har man hamnat på gatan har det ofta gått ganska långt och personen har fått mycket stöd i sitt försök till bättning). Har man själv blivit utsatt för övergrepp av en sådan människa som idag lever som hemlös, så får man lite perspektiv. Jag anser också att om samhället hjälpt lite mindre, så kanske individer i större utsträckning tagit ansvar för sig själv istället för motsatsen. Finns det inget skyddsnät så balanserar man ju lite mer koncentrerat och eftertänksamt.

Jenny Shima sa...

Jag tittade också och jag vet inte vad jag tycker, jag kan förstå tanken att Anders vill hjälpa till men samtidigt kan det bli väldigt spekulativt med tanke på vilken kanal det går på. Jag tycker nog att SVTs serie Hemlös var bättre för där fick de hemlösa komma till tals på ett annat sätt. Förhoppningsvis blir även Nybyggarna bättre. Jag kan ju tycka att det inte borde finnas några hemlösa i Sverige eftersom vi har skyddsnät men det verkar tyvärr inte finnas där för alla. Om en person ständigt blir sviken av samhället är det nog inte så konstigt att den börjar med droger.