fredag, september 21, 2012

Katinkas Kalas

Jag har precis sett filmen Katinkas kalas och vill gärna rekommendera den. Den är fin och lite skruvad och visar, nästan övertydligt, bajsnödiga hipsters som gör allt för att verka så svåra, kulturella och intelligenta som möjligt. Jag och Maggi brukar skratta åt sånna typer och tycka lite synd om dem eftersom det måste vara så jobbigt att anstränga sig så mycket hela tiden. Se filmen, den är intressant.


Katinka är curator, hennes gäster jobbar också i konstvärlden eller med film och musik. Samtalen kring det somriga festbordet ute i trädgården kretsar kring allt från Cristos förpackningskonst till HBO-serier medan gästerna mumsar en trendriktig Mellanösternbuffé med auberginerullar, valnötsröror strösslade med djupröda granatäpplekärnor och kryddiga kycklinghjärtan.

Plötsligt störs idyllen, det där trygga samförståndet. Katinkas ohängde tvillingbror Joel (familjens antydda olycksbarn) dyker oväntat upp med en blondin som visar alldeles för mycket mage i släptåg. Linda skiter i designade kläder med rena linjer, tror att Katinka är en slags terapeut och är hjärtans glad över sitt programledarjobb för ett trashigt lekprogram.

Plötsligt är det inte så snyggt runt det där bordet längre. Medan den ljuva sommardagen går mot kväll och natt, kämpar sällskapet en ojämn kamp för att hålla stilen. Allt de vill är att fortsätta debattera kultur, röka snyggt, se härligt dekadenta ut runt poolen, sippa drinkar ... Men det går inte. Lindas närvaro plockar fram allt latent gnissel i maskineriet – det gäller såväl kärleks- som vänskapsrelationerna i sällskapet.

1 kommentar:

Jenny Shima sa...

Tack för tipset, det låter som en intressant film.