måndag, november 14, 2011

Preliminärt obduktionsutlåtande:

Vid obduktion den 11/11 2011 sågs följande:

Kaninen hade förändringar i lever som kan tyda på RVHD. Dessutom var luftstrupe och svalg röda. Lungorna var måttligt vätskefulla.

Kompletterande mikroskopiska vävnadsundersökningar pågår.


Så då var det kanske RVHD iallafall, alltså gulsot. Jag trodde ju det först men sen tyckte jag det verkade vara kaninpest. Men där ser man. Jag förstår dock inte om det med luftstrupen och lungorna har med sjukdomen att göra eller om det är något annat. Men jag får ett mer utförligt svar än, den slutgiltiga rapporten kommer om 3-4 veckor.

Kaninstatusen just nu är att både Jätten och Smilla lever och har hälsan. Är det inte märkligt?? Hur kan de inte blivit smittade? Jag måste försöka hitta info om sjukdomen som jag inte läst tidigare och försöka klura ut när det är säkert att smittan är borta. Och sen ska det vaccineras, det kan ni ge er på!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Blir så ledsen för din skull när jag läser om vilken otur du haft med dina kaniner. Vilket vacin ska du ge dina kaniner? Jag ska vaccinera mina imorgon mot kaninpest. Finns det fler jag borde ta? Uppdatera gärna mer om du får mer klarhet om vad som hände dina finingar o om det går att förebygga
Kram evelina

Eijlert... sa...

Vad skönt att du fick en diagnos. Så slapp du gå o grubbla på det där. Plugga på och lycka till m de resterande 2 hoppas de inte blivit smittade. Kram

Hili sa...

Hur kan man förebygga att andra kaniner du inte skaffar får det? Skönt att ändå få bekräftat vad det är som är fel!!! Kram

Emma sa...

http://hem.passagen.se/angsbackens_kaniner/rvhd.htm

Det här är nog den enda vettiga länken jag hittar. Jag försökte hitta på förbundets hemsida men den funkar dåligt. Det står typ samma som jag berättat men det kan ju ändå vara trevligt att få läsa genom det i lugn och ro.

Linnéa sa...

Evelina: om jag vore du skulle jag vacc mot både pest och rvhd. Jag har aldrig vacc någon kanin men so
Jag förstått det ska kaniner vacc först en gång och sen ska det fyllas på efter nån månad, men kolla med din veterinär. När jag läst runt lite så verkar rvhd vara vanligare än pest men vacc mot båda, det ska jag göra.

Hili: man kan vaccinera dem och det ska jag göra hädanefter.

Emma: tack för all hjälp! :)