måndag, september 29, 2014

"Nu får de väl ge sig"!

Så löd en kommentar till en länk om att SVT klipper bort vissa scener och ord innan de ska visas på Barnkanalen. Jag blir så trött. Att folk kan uppröras av att det tas bort ord som är stötande och kränkande, jag fattar inte?? Jag brukar inte ge mig in i diskussioner om sånt här men jag var tvungen att fråga vad som var så farligt och om Pippi på något sätt blev sämre. Nej det blev det ju inte men kan inte saker få vara som de är blev svaret.

Åh hjälp mig!! Vart hade vi varit idag om allt skulle vara som det alltid har varit och att "allt var bättre förr"? En annan person gav sig in i diskussionen och förfärades över alla våra traditioner som försvann och så vidare och så vidare. Till och med ordet hen fick sig en känga. En annan sak jag blir så trött av, folk som sparkar bakut över ett ord. JAMEN ANVÄND DET INTE DÅ!! Det är väl inte så farligt med ett nytt ord?? Hur skulle vårt språk se ut idag om det inte tillkommit nya ord längs vägen?

För ett tag sen hamnade följande bild i min feed på Facebook: En kille och en tjej går tillsammans, texten lyder typ: he is not a hen, neither is she. Sen en bild på en höna: this is a hen.

Alltså, när folk delar sånt så blir jag så uppretad för det är så jävla hjärndött! Jag var även där tvungen att kommentera: Då kan vi ju inte kalla ungar för barn heller eftersom de inte är några lador.

Jag tror att jag framöver ska ta bort alla som delar korkade bilder och tycker idiotiska skämt är roliga från Facebook för jag orkar liksom inte. Vill argumentera på bra sätt men får liksom inte fram rätt ord för jag blir så koko i huvudet av andras puckade åsikter.


7 kommentarer:

Maja sa...

Come backen på den, ahhahah lador-barn hahahahhah flabbar så jag gråter.
Så otroligt roligt och kvicktänkt av dig!

Linnéa sa...

Maja: tyvärr kan jag inte ta credit för den, tror jag hörde det av Mirijam! Men sjukt bra är det! :)

Anonym sa...

Oh nej, nu måste jag säga emot ! hahaha...nej, grejen är att alla dessa politisk korrekta petitesser gör att SD får 13% .... egentligen det är inte Pippi som är problemet...utan att man inte får komma in på jobb-intervjuer för att man heter Mohamed.... eller man inte får komma på visningar.... DET är problemet... Problemet är att när man flytta sina barn till en lite mer "svensk" skolan... så flyttar svenskarna till andra skolor.... -det har hänt mig med Manuela.....i min kamp för att hon ska NÅN GÅNG känna Sverige som sitt land också, eftersom hon var 4 när vi flyttade hit.... Men nej, det går inte... hon vill inte bo här.... hon kommer aldrig att känna sig en del av Sverige, DET är problemet.... Inte Pippi, Inte negerbollar, Inte skolavslutning på kyrkan. Men det är såååååå politisk korrekt att klippa Pippi. Tack SVT ! Mercedes.

Linnéa sa...

Ja det är klart Mercedes att problemet är större än så, och du har, tyvärr, större erfarenhet och insikt än mig i det här. Men det jag blir så trött på är när folk blir upprörda över att de inte får säga negerboll längre och undrar vart världen är på väg. Att det är just det som engagerar dem och inte alla de saker du beskriver för det bryr de sig inte om eftersom att det inte drabbar dem. Du är en av de smartaste och klokaste jag vet, kämpa på!! Sånna som du behövs!

Anonym sa...

Jag kämpar! Jag lovar! Kram till dig underbara Linnéa! Mercedes.

Jenny Shima sa...

Oftast så är det helt meningslöst att ge sig in i en diskussion med folk som tycker så. Mercedes har helt rätt. Det är inte orden i sig som är problemet. Jag råkar ju ibland ut för det ohyggligt korkade att jag är mer välkommen eftersom jag är adopterad. Det är ingen skillnad på mig eller någon som har flytt från krig, arbetskraftsinvandrat eller kommit hit av andra skäl. Sverige är ett stort land och det skulle vara så tråkigt om alla var likadana.
När det kommer till Pippi och de bortklippta scenerna på julafton så handlar det om att man får se det i den kontexten när det skrevs eller filmades. Samhället var annorlunda förr och om man kan förklara det för folk kan man kanske få dem att förstå varför det är lämpligt att klippa i programmen.

Charlotta Sofia springer o trimmar sa...

Jag blir lika trött som du, det liksom låser sej i huvudet av frustration. Människor är så rädda för förändring att de glömmer att vi alltid varit under förändring. Det är liksom det naturliga att språket och människor utvecklas genom in och utflyttning. De flesta använder väl ord som en gång varit nya men tydligen ser de inte det. Eller vad vet jag? De kanske pratar gammelsvenska eftersom det ALLTID varit så? Använder ord som: eljest istället för annars droska ist för typ buss och äter korngröt och rovor hela dagarna. Maten har naturligtvis trälarna tillrett! Varför ändra på en fin gammal tradition liksom?