torsdag, september 25, 2014

Dilemmat

Förra veckan hälsade jag och barnen på Maggi och hennes barn och då lekte Nemo jättemycket med Albas Rapunzel-docka och tyckte det var roligt. När vi åkte hem sa han att han önskade sig en egen Rapunzel och eftersom han skulle sövas i tisdags så tyckte jag att det skulle bli en bra present till honom efteråt. Så jag köpte dockan och köpte även en Tingeling till Leon eftersom jag ville fånga upp det intresset för dockor. Jag blir glad när de själva går ifrån könsrollerna utan att jag "prackar på dem" någonting och det uppmuntrar till en helt annan typ av lek.

Och så glada de blev. Nemo har kammat och pysslat och fixat med Rapunzel och sover med henne och vill att vi ska bygga ett hus till henne. Leons ögon lyste och han blev superglad för sin Tingeling och de har lekt massor.

Idag ville Nemo ta med Rapunzel till förskolan för att få visa henne. Jag är emot att de tar med sig saker till förskolan överhuvudtaget eftersom det är lätt att de kommer bort men ibland har de fått ta med något fast det legat i facket efter att de visat det. Och visst hade Nemo kunnat ta med sin docka och fått visa henne men då blir jag rädd för att något annat barn säger till honom att det är en tjejleksak och att det tar bort glädjen ur det hela. I Nemos grupp är de nästan bara pojkar och det finns vissa av dem som sagt saker om att tjejer inte är lika bra och bla bla bla. Tack och lov är inte Nemo så påverkad av det ÄN och jag vill gärna att det ska fortsätta så. 

Gör jag rätt? Eller borde Nemo få ta med den och sen hantera eventuella spydigheter och kommentarer och stå upp för sig? Nemo leker med de flesta barn men är ingen "tuff grabb" (tack och lov) utan mjuk och lite försiktig även om han kan ta en del plats. Men han blir lätt stött och ledsen om någon säger något retsamt eller skrattar åt honom. Han påminner så mycket om mig själv när jag var liten, kanske därför jag gör en grej av det? Jag minns hur jag själv kände och tror han känner likadant men samtidigt borde jag då passa på att pusha honom till en lite mer självsäker individ än jag var.

Usch vad sånt här är svårt! Varför ska det vara det?? Kan inte alla föräldrar bara pränta in i sina barn att alla är lika bra och att alla leksaker är till för alla? Och färger, och lekar och.........


5 kommentarer:

Ninni sa...

Om Nemo får ta med och visa sin fina Rapunzel kanske det är fler av killarna som vågar ta med sina?
Och skulle någon säga något så är personalen och du som mamma mer lyhörd och kan prata med Nemo om det. Att skydda barn från allt hemskt är inte alltid det bästa för dem tror jag.

lina cronier sa...

Prata med Nemo om att det finns andra människor som tror att vissa barn bara kan leka med vissa leksaker. Men att det ju är rätt tokigt och att de då missar en massa rolig lek. Och prata om att det inte finns tjej eller killeksaker, att alla kan leka med allt. Ochvatt de som säger annat har fel. Han kan ju få svara med att "det är en leksak" när någon säger kill/tjejleksak

Elin Fahlander sa...

Gud vad glad jag blir över det här inlägget! <3
Jag tänker att du kan göra flera saker; du kan prata med honom och förbereda som de andra redan nämnt. Du kan också förbereda pedagogerna så att de kan stötta honom. Och så tänker jag att det verkligen kan hjälpa de andra barnen att ta med och visa saker de kanske annars inte vågat.

Rund är också en form! sa...

Jag tycker han ska få ta med sig henne till dagis. MEN! Som någon skrev, försök förklara för honom innan och förbered honom på att det finns andra som kanske kommer göra si eller så...
Och prata med fröknarna också.

Egentligen borde det inte vara en stor grej! Men jag förstår definitivt dina funderingar! :-(

Kram M

Jenny Shima sa...

Jag är egentligen emot att fina leksaker följer med till förskolan men det spelar ingen roll om det är en fin docka, nalle eller bil. Jag är mest rädd för att de andra barnen ska ta sönder leksaken. Det är ju tyvärr sånt som kan hända och om det är en leksak som avviker från normen kan de andra barnen ha sönder den på grund av det. Nu låter det som att jag tror att alla barn är elaka och då är det inte såklart. Om Nemo ändå vill ha med dockan är det nog bra om du förklarar för honom hur de andra barnen kan reagera och för personalen varför han har en docka, (egentligen ska det ju inte behövas).