lördag, februari 23, 2008


Jag antar att ni alla läst mer eller mindre om mordet på en 15-årig flicka i Mora eller iallafall hört talas om det. När jag först läste om det klickade det till lite extra i bröstet, det blir väl så när det är i trakterna där man kommer från och har personliga kopplingar till stället. Det känns annorlunda än om en 15-årig flicka blir mördad i Malmö för mig. Lika tragiskt givetvis, men på något sätt längre bort. Mamma jobbar i Mora, jag har vänner/släktingar som är unga tjejer som bor i Mora och kan känna en viss oro.

Iallafall, idag fick jag ett mms med ett foto på killen som har erkänt mordet. En kille i 20-årsåldern som greps för ett par dagar sen. Fotot har någon tagit ur en skolkatalog, det syns tydligt vem han är och mms:et har rubriken: Aset har erkänt mordet. När man klickar längre ner står det killens namn och vart han kommer från.

Även om jag tycker att han har gjort något fruktansvärt och obegripligt så vet jag inte om jag tycker det är rätt att sprida den här sortens bilder. Jag försvarar inte honom eller hans gärning, men jag tycker det är fel att hänga ut honom på det viset.
Det bidrar till en masshysteri och folk arbetar upp ilska och hat som kanske kommer att leda till fler vansinnesdåd och att ännu fler människor skadas.
Killen har en familj och vänner som antagligen har det fruktansvärt jobbigt utan bild på deras son/vän går från telefon till telefon. Han blir ett villebråd och familjen blir uthängd på ett sätt de inte förtjänar.

Killen har gjort något fruktansvärt. Han har på ett brutalt sätt tagit en ung flickas liv och jag försvarar inte honom eller hans handling. Han har erkänt, den suddiga bilden på hans ansikte i tidningen stämmer överrens med den jag har fått skickad till min mobil och han kommer med största sannolikhet dömas och straffas för det han gjort.
Han är tidigare dömd för att ha mobbat och misshandlat en yngre pojke och antagligen är det väl något som inte står rätt till, även om det inte är ett försvar. Blir han bara inspärrad nu några år och sen utsläppt kommer han antagligen inte förändrats till det bättre.

Kanske är jag arbetsskadad, jag vet inte, men jag har träffat mördare, våldtäktsmän och andra brottslingar som inte varit några odjur. Det finns så många "förklaringar" bakom vad som kan ha hänt, inte för att jag för den skull tycker det är rätt, men folk är så sjukt snabba på att döma utan att veta ett skit. Det är så jävla svårt att förklara vad jag menar utan att framstå som jag tycker synd om killen på något sätt eller försvarar det han gjort. Men människor i allmänhet verkar tycka att om någon gjort en hemsk gärning så tappar han eller hon hela sitt människorvärde.


Hade den mördade flickan varit någon i min bekantskapskrets eller släkt hade jag antagligen gärna skickat vidare bilden på "aset", men som jag känner nu så stannar den i min telefon. Och om man tänker sig in i situationen tvärtom och föreställer sig att någon i ens egen bekantskapskrets eller släkt var den på bilden så hade jag definitivt mått skit av det och tyckt det var fel.
Det handlar ju inte bara om honom, han har människor runt om sig som också blir stämplade av vad han gjort.

Så, min slutsats blir att jag tycker det är fel att det skickas runt sånna här bilder även om jag tycker killen gjort en fruktansvärt hemskt och grym gärning och måste få ett straff eller den vård han behöver.
Är det något jag lärt mig i min utbildning och genom att arbeta på häktet så är det att se människan bakom brottet. Även om handlingen är ond så behöver inte personen som gjort den vara det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

för snart 10 år sedan blev en tjej i min bekantskapskrest (jag kände henne inte, men kompisar till kompisar kände henne) mördad. killen som gjorde det var dyngfull och hade tagit rohypnol. han hittade henne i sin garderob, strypt med en telefonsladd, men hade noll minne av att han gjort det. jättehemskt, såklart. innan rättegången fick jag reda på att killen som gjort det var en bekant till MIG. en kille som jag dejtat, sovit hos, hela köret. jag kunde knappt tro att det var sant. ja, han har tagit livet av en ung tjej och det är fruktansvärt. samtidigt är han egentligen en helt normal kille. det är som sagt snart 10 år sedan, men jag kan fortfarande inte fatta att han är en "mördare". vad jag vill säga är att det är lätt att "hata" när man tänker på offret. och jag vill inte heller försvara honom, men det finns så myxket mer att tänka på än att "X har tagit livet av Y". Svårt!!!!

Anonym sa...

Jag håller helt med dig. Kanske är det så att man hade reagerat helt annorlunda om man hade varit bekant med offret. Men som sagt man får inte glömma att det finns alltid tragiska omständigheter till varför brott begås. Fast ibland kan det vara svårt att tänka så.