lördag, augusti 16, 2014

Leon och blöjan

I början av sommaren så började Leon gå på pottan och det gick jättebra. Lite olyckor då och då men oftast har han hunnit att säga till innan och gjort både nummer ett och två på pottan. Men han har inte velat ha kalsonger på sig utan helst gått naken eller haft blöja. När det var riktigt riktigt varmt i juli gick han naken hela dagarna och skötte toalettbesöken galant. 

Men. Såklart är det ett men när det kommer till Leon. Han totalvägrar att ha kalsonger, alltså han blir TOKIG bara jag visar dem för honom. Och jag tycker att det är sjukt störigt eftersom han ju kan gå på pottan, men nej han vägrar och vill allra helst ha blöja. Vissa dagar har han stått och verkligen skrikit sig till att få en blöja på sig. 

Problemet med att han går naken är ju att 1. Det kan han ju inte göra hela tiden, hemma går det ju bra men han ska ju helst ha kläder när vi ska någonstans. 2. Han går och drar och håller i snoppen prick exakt hela tiden vilket gör att hans händer luktar kiss eftersom han springer och kissar själv och inte torkar sig. 3. Nu börjar det bli lite för kallt för att vara naken hela tiden.

Så häromdagen blev jag trött på hans kalsongvägrande och "lurade" på honom ett par genom att sätta dem i shortsen så att han inte såg att jag tog på dem. Och det gick faktiskt. Sen var det bråk för att det hände en olycka och då ville han inte ha nya kalsonger men jag var då så elak och sa att blöjorna var slut. Nu känner jag att många tycker att jag är en hemsk mamma och att jag borde låta honom ta sin tid och att han ska få ha blöja så länge han vill. Ja jag kanske för fel, jag vet inte? 

Idag är tredje dagen utan blöja och med kalsonger. Två kissolyckor första dagen, en igår och två bajsolyckor idag. Vi var på Nova Lund igår och det gick galant och idag var vi iväg på fotbollsträning och då gick det också bra. Det går absolut inte att få Leon att kissa "i förväg" eller hur man ska säga, att liksom passa på när man är på en toalett eller innan vi ska åka och så var Nemo också. Varför det händer olyckor när han har kläder på sig men inte när han är naken kan man ju undra. Kanske han glömmer bort sig och att det känns som han har blöja? Eller så har jag sabbat honom genom att pressa honom, vad vet jag. Efter olyckan idag blev han jättearg när han skulle få nya kalsonger och han ville absolut ha blöja men jag "tvingade" på kalsonger ändå och det gick bra hela dagen ända till olyckan ikväll som nog berodde på lördagsgodiset..

Igår på Nova fick han själv välja lite nya kalsonger och jag hoppas att det hjälper plus att köra på nu utan blöja. Klart det blir lite olyckor i början, alla barn är ju olika och jag vet inte hur det varit med andra barn när de slutat? Nemo gick inte att potträna, det kom aldrig något när vi försökte men en dag några veckor innan han fyllde tre satte han sig på pottan och kissade och sen var han torr både dag och natt. Men så funkar han och Leon är ju helt annorlunda. Och det är väl därför att jag gett mig fan på att sluta med blöjan nu eftersom att jag vet att han är så sjukt jäkla envis att han skulle kunna ha blöja resten av livet "bara för att"...

Nyklippt och fin. "Vår" frisör skulle klippt barnen förra veckan men så födde hon barn istället så jag fick ta saxen i egna händer. Lite snett och vint men nu ser de något iallafall...

9 kommentarer:

Amanda, Ida, Erik, Noa & Nina och Magnus sa...

Fina Linnea....DU och Kalle känner Leon bäst. Varför bry dig om vad andra tycker om dig och ditt agerande?
Föräldrar är inte sämre eller bättre för att deras barn är snabba eller inte på att släppa blöjan.
Vad blev det för kalsonger?
Tror du han hade gillat boxer?

Ninni sa...

Han kanske vill ha trosor med prinsessor på?!!
Lily ville börja med kalsonger och det gick kanon en långhelg men så ville jag att hon skulle ha blöja på dagis och sen dess har hon vägrat gå på toaletten. Hade ett snack med henne i helgen och hon vill att vi slutar tjata om kalsonger och toaletten. Så vi kör blöja ett tag till!

Linnéa sa...

Nina: det handlar ju inte om att han ska vara tidig eller sen att sluta med blöja utan om att han faktiskt kan gå på pottan och behöver kanske pushas lite för att ta steget och det är väl det som kanske är fel? Jag vet inte men det känns lite som att det är sånt här alla "perfekta", avslappnade och duktiga föräldrar gör så himla bra och rätt och jag vet många som nog ser det här som fel.. Men, vem bryr sig??

Lelle sa...

Om han kan gå på pottan så är det ju bara en fix ide att han ska ha blöja. Stå på dig säger jag. Saga var helt blöjfri förutom att när hon skulle bajsa så skulle hon absolut ha blöja på sig. Till sist sa jag bara nej. Hon blev jätte ledsen, men efter lite tårar så sa hon bara, "mamma, nu ska jag bajsa på pottan". Du förstör inte honom, se det som att du hjälper honom vidare att ta nästa steg. Han är ju uppenbarligen redo men behöver hjälp att "släppa taget". Det är påfrestande och man känner sig elak, men jag tycker du gör ett bra jobb❤️

Linnéa sa...

Lelle: åh vilken skön kommentar att få, TACK!! Du anar inte hur lättat mitt hjärta känns. <3

Linnéa sa...

Ninni: ja det kanske är det som det hänger på? :) nej men Leon är väldigt speciell, det går liksom inte att resonera med honom, han är så jäkla envis. Men jag tror det här blir bra! Blöjan är torr på morgnarna och ja, han fixar det här, behöver bara få en liten knuff...

lina cronier sa...

Han har ju haft blöjan i flera år. Att bara sluta tvärt med något som varit rätt (och nu är "fel")kan säkert vara förvirrande även om han inte gör sina behov i den mer.

Jag tror att det släpper med tiden. Att han får handla egna underbyxor ex och vara delaktig i beslutet om att blöjan inte behövs mer kan kanske hjälpa.

Jag tror det är en vana och en trygghet som kan ta tid att släppa.

Kan ni fråga varför han vill ha blöjan? Kan ni berätta varför den inte behövs mer? Känner ju inte honom så svårt med tips.

Uppmuntra känslan av att det är skönt att slippa ha den varma blöjan på sig, att det finns många fler färger och former på underbyxor att välja på, att det är ok att det känns tomt och ovant utan blöja . Att bekräfta känslan och kanske oron och sorgen av att inte mer ha blöja.

Linnéa sa...

Lina: grejen med Leon är att han inte riktigt går att resonera med som det gått med tex Nemo. Han är en väldigt speciell liten herre. :) han är jätteglad när han gjort sitt på pottan och håller med om att det är skönt att vara utan blöja osv. Han är så otroligt envis så det finns inte, men det har ju lossnat för nu blir han inte likahysterisk vid åsynen av kalsonger, kanske för att han själv fick välja dem. :)

Jenny Shima sa...

Vi hade också vissa svårigheter med att få Oliver att sluta med blöjan. Vi försökte med allt men det gick tillslut. Det kommer att funka för er också även om Leon är väldigt envis. Som någon sa du och Kalle känner Leon bäst.
Kram