söndag, april 22, 2012

"Jag är lugnare och klokare nu"

I senaste numret av Föräldrar och Barn är det intervjuer med män som blivit pappor när de är över 50. En av dem är Johan Helmertz, 58 år, och han säger så här:
Jag blir inte rädd och åker till akuten direkt för att Flora och Nell skriker någon natt. Fast lite nervös var jag kanske när det blev tjejer istället för pojkar. Som kille är det ju lättare att relatera till killar och leka med bilar. Men det har gått jättebra ändå. Vi leker olika prinsesslekar och mamma, pappa, barn.

Men jag blir så TRÖTT! Kan någon berätta för Johan Helmertz, 58 år, att man faktiskt kan leka med bilar med flickor också? Och att man, håll i er nu, kan leka mamma, pappa, barn med pojkar! Men det är ju skönt för Johan, 58 år, att det gick bra ändå för det kunde ju gått precis hur som helst när han som man skulle leka flicklekar. Det var nog svårt men Johan, han klarade det för han är ju så lugn och KLOK numer.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag läste det också och jag tappade hakan och orkade knappt läsa vidare! :0 snälla nån tänkte jag det märks att han inte är en "ung" pappa iallafall... Och att han inte åker till akuten stup i kvarten! Men hallåååååå vi lite yngre har vi klippkort där då eller för vi är ju så närvösa av oss då eller!! Klart man blir lite orolig när ens barn inte mår bra men man behöver ju inte heller ta allt med en klackspark


/Jenny p

Jenny Shima sa...

Jag slutar inte att förvånas. Det finns pojkar som helst leker med dockor och flickor som helst leker med bilar, det är inget konstigt med det. Det är väl inte inte ålderna på föräldrarna som ska avgöra om man åker till akuten det måste ju vara barnets hälsotillstånd. Han verkar korkad.

Lisa sa...

Jag läste också artikeln och jag förstår din reaktion. Samtidigt får du trots allt se till hans generation och hur samhället i stort såg ut när han växte upp. Jag försvarar inte hans uttalande men samtidigt så säger han ju faktiskt inte att tjejer INTE kan leka med bilar, utan att han själv har lättare för att leka med bilar än att leka mamma-pappa-barn-lekar. Det är rätt stor skillnad mot de värderingar du lägger i texten. Jag förespråkar självklart ett genustänk i vardagen men tyväär är det också så att vi som anser oss vara genusmedvetna också oftast är hårdare på att döma ut stereotypen än vice versa: de som väljer att följa könssorterad uppdelning i samhället. Vad kan vi göra åt det tror du?

Linnéa sa...

Är det något jag är trött på är det att man ska se till medelålders mäns generationdä, att de ska kunna säga korkade grejer som ska ursäktas av det. Sen Så kanske han inte ens sagt så, vad vet jag? Det kan ju vara journalisten som skrivit om vad han sagt. Men vad tråkigt det skulle vara om man alltid tänkte steget längre och var förståndig och inte fick häva ur sig vad man spontant tänker och känner. Kanske är jag dömande men just sånna uttalanden tycker jag är korkade och jag har stött på så många män med det tänket som säger så jobbiga saker att man inte ens orkar argumentera. Ja vad kan vi göra? En början vore väl att sluta dela upp kläder och lekar och färger i pojk och flick hela tiden.