torsdag, januari 21, 2010

Nemo har inte riktigt varit på topp idag. Han har varit glad men blivit jättetrött snabbt fast han sovit mycket. Nu skulle Kalle lägga honom och då blev han hysterisk så de är uppe och går en runda i huset nu för att sen prova igen. Nemo har fått lite sämre rutiner de senaste dagarna då han är uppe sent och sover längre. Han är jättetrött vid 20-21 och om man lägger honom då så somnar han inte för natten och det går inte att hålla honom vaken heller för då blir han så trött att inget hjälper. Så han sover en liten stund och sen är han vaken jättesent.

Nemo behöver sova tre gånger under dagen. Det ultimata vore om han sov vid 10.30, sen vid 14 och sen vid 18.30. Men det är så svårt att hålla de rutinerna eftersom han ibland sover 20 minuter, ibland en timme, ibland två timmar, ibland en halvtimme. Kan det vara hans ändrade matrutiner som gjort att sovandet blir annorlunda? Nu ammar jag honom tidig morgon. han äter gröt runt kl 10, sen ammar jag honom och framåt kvällen äter han mat. Sen ammar jag honom ungefär två gånger till under kvällen. Senaste dagarna har han sovit till 9.30 ungefär men imorgon ska vi försöka ta upp honom tidigare. Det är bara det att när man väl ligger där i sängen är det ju inte så lockande att gå upp om man inte måste. Han har även börjat vakna till på nätterna tidigare än förut. Ibland vaknar han vid 3 och då går det en del gånger att somna om honom lätt med hjälp av nappen men ibland måste jag ta över honom i sängen och amma honom. Kan det vara så att min mjölk inte ger honom tillräcklig mättnad längre?

Alla tips och råd mottages tacksamt!



Nemo fick en jättefin kåldocka från Rubens Ark i julklapp av sin mormor. Nu önskar han sig leoparddockan också. En bra doppresent kanske om någon behöver ett tips?

4 kommentarer:

Linda sa...

Vilken fin docka! Och Nemo matchar den riktigt bra :)
när det gäller sömnen så har jag inga tips men det verkar som att sådana där problem kommer och går under utvecklingsstegen.. Vi hade inga som helst rutiner i början men sen när det började fungera bra med maten som kom rutinerna lite av sig själva. Barns sömnbehov kan också variera ganska mycket. Vissa dagar måste de sova mycket och andra dagar lite mindre... Men visst är det bra att försöka ha rutiner främst när det gäller läggningen. Vi lägger vår ettåriga son vid 19-19.30 och sen sover han till 7-7.30. Ofta utan att vakna men under perioder sover han oroligare... Sen blir det två dagslurar, en vid 10-tiden och en vid 15-tiden...

Anonym sa...

Hej Linnéa
Jag tror du ska försöka natta han vid ca 19:30 tiden så han kommer in i en rutin att då är det läggdags för han. Det kommer att ta några dagar att få in den rutinen och det här med att han vaknar på natten det är vanligt dom har sina perioder. Om han inte nöjer sig med nappen och somnar om kan de ju va så att han e lite hungrig kanske har han en tillväxtperiod. När han får börja dricka lite vatten kan du ju låta han få smaka på lite vatten å sen stoppa i nappen så kanske han nöjer sig å somnar om. Han kommer då oxå att vakna tidigare på dagen å kanske behöver äta kanske vid 8:30. De 3ggerna han sover på dagen kan han fortsätta med för vaknar han nu tidigare kanske han redan tar sin 1:a sömn strax efter 10 sen kanske mellan 13-14 å sen kanske vid 16:30-17:30 sen e det natten för han vid 19:30. När detta fungerar å han somnar snällt vid halv åtta på kvällarna ska du se så skönt de blir att få en stund för er själva på kvällen ett par timmar =) kram UL

MiaMaria sa...

Jag märkte stor skillnad på cedric när vi gav honom mat på kvällen så nu har vi börjat med gröt vid åtta och snart ska jag sätta in mat någon gång på eftermiddagen så han hinner smälta maten innan sovdags.

Vi har inga fasta rutiner alls men vi håller på att strukturera upp vårt liv nu. Det e lite svårt för oss som alltid gjort saker lite hipp som happ. Tänkte börja med att väcka C klockan åtta, gå upp och äta frukost och sen direkt gå en promenad och sen göra typ samma med maten typ vid tretiden på eftermiddagen. Hoppas att vi får lite fasta rutiner då.

Anonym sa...

Kan mycket väl vara att han får för lite mat, pröva att ge honom fasta måltider och komplitera med bröstmjölk, och kanske som linda säger att natta honom 1930. Så låt honom sova 2 ggr/dag runt 10 och runt 15-16 kanske när han kommer in i det så sover han nog längre de 2 ggr han sover, tröttheten kan vara att han får för lite i sig! Lycka till / 2 barns mamman