lördag, juli 25, 2009

Vecka 40



I vecka 40 är medelkroppslängden i medeltal 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3600 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart.

Nemo får jättegärna komma snart, typ nästa vecka. Jag är otroligt tung, benen, fötterna och händerna är konstant svullna. Jag känner mig fet, tjock och stor som ett hus. Det mesta är jobbigt, jobbigt att röra sig, jobbigt att resa sig, jobbigt att böja sig. Att ta på trosorna är förenat med livsfara. Nej, nu är jag rätt så nöjd.

7 kommentarer:

LolitaRegina sa...

Fast du är hur snygg som helst! :)
Ditt hår är to die for på bilderna.. *avis*

Negligible sa...

Du är så vacker. :D

Soya ★ sa...

Woho, nu är det nära!
Vilken fin klänning du har, hittat den?

Tack för kommentaren om Stellas blå ögon. Ja dom är verkligen tokblå och dom är till och med blåare än Martins :)

LolitaRegina sa...

Måste fråga en grej jag tänkt fråga länge: alla kläder du visat på bild medan Nemo har varit/är i magen, är det "vanliga" kläder du haft sedan innan eller mammakläder du köpt? Eller har du köpt "vanliga" kläder, fast större storlek än du brukar ha? Nyfiken, eftersom du ofta har så fina klänningar! Klänningar är ju min stora passion också.. ;)

Mirja sa...

Jättefin bild på dig! Strålande du, men jag förstår att du vill att Nemo ska komma ut nu. Han är ju helt klar i magen nu.. han borde väl tycka det är mysigare utanför magen där han kommer få massa massa kramar och mys av dig och Kalle :)

Lina sa...

Vad fin du är! Och snart kommer han, jag tror inte det dröjer många dagar till! :)

Johanna sa...

Gud så vacker du är!