söndag, juli 12, 2009

Vecka 38



Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Har inte hänt än. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Ett par-tre kvällar har jag känt sånna förvärkar. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare. Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.

I vecka 38 är medelkroppslängden 50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm. Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Både min mamma och Kalles mamma gick över tiden ca en vecka. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

6 kommentarer:

Mirja sa...

åååh lille Nemo är nu helt färdig att komma ut och hälsa på er :) Så himla spännande!

Anonym sa...

Ja, nu börjar det närma sig :) Riktigt spännande!

MiaMaria sa...

Är du nervös?? Fortfarande nojjig över att behöva vara naken bland folk??

Juristen sa...

ÅÅÅhhhhh snart så kommer han... Jag e redo med briemackan hahah! Puss

Juristen sa...

Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov. VILKEN PASSAR BÄST IN PÅ DIG LINNET?!????!

Linnéa sa...

Juristen: Jag är nog en bra blandning av både och faktiskt..:) mmmm briemacka!!!!!!!!!!