onsdag, oktober 24, 2007

Jag vill inte vara vis...


Det gör ont i tandköttet runt om cp-visdomstanden och jag tänker på det hela tiden och föreställer mig allt hemskt som kommer behöva göras pga. den.

Sitter och läser hemska saker om symptom och hur man tar bort visdomständer.


Min visdomstand som gör ont sitter i underkäken på vänster sida och jag kan känna och se den ytterst lite. Den har rört sig lite då och då och jag har haft ont ett par dagar men aldrig så länge som nu och aldrig varit svullen som jag är nu. Ibland känns det även som om jag har ont i tanden bredvid också.

Tänk om den måste bort??? Enligt vad jag har läst så måste en sån här tand opereras bort eftersom den inte kommit upp så mycket att den kan dras ut med tång. Då dör jag.

Och vad kostar sånt? En miljon?


Operationen görs genom att tandläkaren skär ett snitt i tandköttet så att det ben som täcker visdomstandens rötter blir synligt. Med en borr avlägsnas så mycket av benet att en del av tandens rotsystem syns. Ofta får tandläkaren också dela tanden innan den kan tas bort.


Skära i tandköttet och borra bort ben, dela tanden. Inget av det låter som saker jag skulle gilla.
Åååå snyft...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade en trasig visdomstand för två år sen. Tandläkaren DROG ut den. Efter mkt bedövning såklart. Men räkna med att det inte är skönt. Det känns som hela käken ska krasas sönder. Och det gör skitont efteråt. 800:- fick jag betala Men det går snabbt över sen :) Kram./Sussie

Linnéa sa...

sussie: 800 var inte så farligt, trodde det skulle kosta mer.
men min går inte att dra för det är inte så mycket av den som kommit upp, det är precis så den syns litegrann bara...
jag vill inte!
kram

Anonym sa...

Hoppas på att det är en besvärlig tand för i så fall så får du operera bort den och det gör dom på MAS och där kostar det bara som ett vanligt läkarbesök :)

Anonym sa...

men håller den inte "bara" på att växa upp då? det gjorde helvetiskt ont på mig. mina i underkäken började växa när jag var typ 18 och jag kommer ihåg att jag satt och spottade blod, fy fan. men de växte upp och sitter så perfekt nu att tandläkaren sa att de gott kan sitta kvar. hade tom ett hål i en som de lagade istf att dra ut. hoppas du slipper ha ont snart iaf!

Lena sa...

Jag hoppas att jag inte har några visdomständer. Fy stackare.

Anonym sa...

Jag har fått gjort just det, opererat bort en visdomstand och ingreppet känns inget alls, efteråt kan man dock vara ganska öm men oftast får du typ smärtstillande med dig hem av tandläkaren, annars brukar panodil räcka.

Stygnen de satte tog jag bort själv efter ca 4-5 dagar då de irriterade mig för mycket :P

MiaMaria sa...

De proppade mig full av piller och sen plockade de ut två tänder på mig, gick på 3500:- men det var det värt!!
Jag sa dock till min tandläkare att jag vägrade vara vid medvetande när de gjorde det eftersom jag vägrar ha bedövning så de skickade mig till tandkliniken på MAS och det var värt varenda spänn!!

Jenny Shima sa...

Jag opererade bort en av dem för några år sedan, visst det gjorde ont både före och ett tag efter men det var värt det. Det är ju inte så att vi behöver visdomständerna. Kloka är vi ju i alla fall. Kram

Anonym sa...

För mig kostade det 1600 kr på MAS för operation. Och köade ett halvår, efter remiss. Men jag tror det finns flera grader, de kan nog ta bort halvsvåra tänder hos tandläkaren också. Det beror på hur de sitter. Har du blivit lite öm och först nu? Jag tror inte det är någon fara då. Jag hade inflammationer och fick äta penicillin massor av ggr...

Och det kan vara så att den bara växer upp, som sagt. Det värker.

Anonym sa...

1600 kr per tand.

Anonym sa...

För mig var det inga större problem att dra ut två visdomständer, det knakade och lät lite skumt men det var ok. Bedövningen räckte. Men när bedövningen släppte gjorde det lite ont i nån dag. Fick skölja med bakteriedödande ett tag också... för det är bara om det blir infekterat som det gör ont efter. Kommer inte ihåg vad jag betalade, men inte något extremt mycket. Hade väl iofs tur som slapp operera bort dem!

Anonym sa...

Opererade bort en visdomstand i underkäken i förrgår och operationen var inga problem. Kändes inte alls trots att de skar, sågade och borrade...2400 kostade ingreppet på käkkirurgen i Uppsala :-( Har haft en rejäl värk till o från och dämpar den med smärtstillande. Ska va lite starkare grejer typ Diklofenak för att det ska ge effekt mot smärtan. Panodil funkar inte alls. Tar munskölj för att hålla bakterier borta.