tisdag, maj 29, 2012

Hur man börjar springa

Jag har fått många frågor om hur man kommer igång med att springa och hur man hittar motivationen och glädjen i löpningen. Jag är ju absolut ingen expert men jag kan dela med mig av de råd jag har fått och som jag tycker fungerat för mig iallafall.

Det första är ju att skaffa ett par bra skor. Det är viktigt och även om man kan tycka det är dyrt så är det inte så mycket om man slår ut det på hur mycket man kommer att använda dem. Sen kan man ju investera i lite snygga kläder att träna i för att det är kul att känna sig snygg även i löparspåret.

Jag fick tipset att börja springa 4+4*4. Alltså gå fyra minuter, springa fyra minuter och sen upprepa det fyra gånger. Då är man ute i 32 minuter och det är en mycket bra start. Första gången jag körde mina 4+4*4 var det jättejobbigt. De sista fyra minuterna som jag sprang var rena döden men jag kämpade på och fixade det. Och redan nästa gång jag sprang gick det märkbart lättare. Det är roligt med löpning, man märker väldigt snabbt av att man blir bättre. När man tycker att det går lätt att springa sina 4+4*4 så är det bara att utöka. Springa åtta minuter, gå fyra och så vidare. Snart springer man sina 32 minuter utan problem. Ultimat ska vara att springa tre gånger i veckan, ett långt pass, ett kort pass och ett intervallpass för att få variation.


För mig är det viktigt att ha ett MÅL. Jag kan inte bara sätta på mig skorna och ge mig ut och kuta lite. Nej jag måste bestämma mig hur långt jag ska springa, på ett ungefär iallafall, och ha ett mål att träna inför. Ett lopp är ju en utmärkt målsättning och jag ville klara att springa Vårruset utan att stanna. Fem kilometer var en bra distans, jag kände att jag kunde klara det samtidigt som det var en utmaning. Att springa ett lopp är väldigt inspirerande, peppande och kul också tycker jag och kommer nog ha ett framför mig så länge det finns lopp att springa.

Kämpa på. Man får inte ge upp även om man skadar sig eller blir sjuk. Då gäller det att vila upp sig och komma igen. Och så måste man ju ta sig ut även fast man hellre hade slappat hemma i soffan men när man väl fått rutin på det och upptäckt glädjen så är det inte så svårt.

Att ha en app på telefonen eller en pulsklocka eller något som gör att man kan se hur långt och snabbt man springer för att sen se sina framsteg är jätteviktigt för mig. När jag nu tittar tillbaks på vad jag presterade för ett par månader sen är det fantastiskt hur långt jag har kommit. Det är roligt att tävla mot sig själv!

Det är jättebra att hitta inspirationskällor som gör att man blir peppad och vill fortsätta. Att läsa bloggar om andra som tränar är sjukt bra, det ger mig massor av motivation. Det var Mirijam som fick mig att anmäla mig till Vårruset från första början så hos henne hittade jag den peppen. Sen läser jag Coynthas blogg och hon skriver mycket om löpning och inspirerar genom sin träning till att bli ultralöpare. Ninni tipsade mig om Sofias blogg som är kanonbra. Hon skriver så att man verkligen känner av suget att springa och hon är så grym! Hon svarar på frågor och har ett träningsprogram för nybörjare vecka för vecka som är värt att spana in. Karolin och Dessi blir jag också peppad av att läsa och så Suzan så klart. En nygammal bekant som jag stötte på innan Vårruset och som var den som först frågade om jag inte skulle hänga på att springa Malmömilen. Aldrig i livet sa jag då för det trodde jag aldrig jag skulle kunna, men tji fick jag och om knappt tre veckor är det dags! Har ni några tips på bra löpar- och träningsbloggar så lämna gärna en länk!

Jag hoppas ni tycker mina tips är användbara, annars är det bara att fråga så försöker jag svara så gott jag kan. Det är inte svårt att springa, men man måste VILJA. Jag började träna i januari, hade som mål att orka springa fem kilometer utan att stanna och det målet nådde jag i mars. Nästa mål var att springa fem kilometer under 30 minuter och det gjorde jag i april. Nästa mål var att springa milen och det klarade jag av i maj och mitt mål nu är att springa Malmömilen, förbättra min tid på milen samt att springa ännu lite längre.

Mitt andra lopp, Vårruset. 5 kilometer på 28 minuter och 28 sekunder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra tips Linnéa!!
Tack för du tycker om min blogg!
Ni är så välkomna!
kram

Unknown sa...

Åh, 4+4 x 4 låter ju bra. Har faktiskt bestämt mig för att börja springa tack vare dig. Jag ska oxå klara det!