tisdag, februari 28, 2012

Potträning

Jag tycker det här med potträning är jättesvårt. Nemo sitter och sitter på den där pottan men inget kiss kommer. Han sitter ibland så länge att han får fula röda märken på rumpan men det är som att han inte kan slappna av för ibland kissar han strax efter han suttit på pottan. Och sen så kommer det perioder när han absolut inte vill sitta på pottan och då vill jag inte tvinga honom. Men nu är det dags att köra med hårdträning så han ska få gå utan blöja hemma och sen får jag muta honom att sitta på pottan titt som tätt. Nemo kissar mycket när han sover så det är inte så lätt att pricka in när det händer heller. Någon som har något sånt där ovärderligt supertips jag kan använda mig av?



8 kommentarer:

lina sa...

Att rutinpotta efter vila och mat el dryck kan funka bra! Oftast ar man nodig nar man vaknar :)

Ja, jag då sa...

Vi har vänner som använder sig av tygblöjor just för barnet då känner om det är nått i blöjan om de gjort nått.
Moderna blöjor är så superabsorbenta att det ofta inte märks om barnet har kissat eller ej. Nu kanske nemo vet ändå hur det känns att bajsa/kissa så det tipset kanske funkar bättre till mindre barn.

lina sa...

och just ja, ge det tid! Blir det till en prestation kan det bli att det blir jobbigt om han inte kan "prestera" på pottan. Istället för att säga att han är duktig så påängtera hur skönt det är att slippa ha kisset och bajset på sig, att slippa bli blöt.

Kanske en övergång med tygblöjor hade funkat?

Sen får man inte glömma att för Nemo är ju detta någiot helt nytt. Att kissa och bajsa SKA man ju göra i blöjan, så har det ju alltid varit, det är ju det som är "rätt" för honom.

Att då helt plötsligt börja kissa och bajsa någon annan stans kan vara både läskigt och ovant.

Så mitt råd är att:
1. ta det lugnt och ha pottan som ett erbjudande
2. ha något extra roligt som han kan fixa med när han sitter där
3. Beröm inte utan uppmärksamma på att det faktiskt känns bra att slippa bajs och kiss på sig

Marie sa...

Mina barn läser böcker på toa. =) Funkar här i alla fall. Vet att nån hade legolådan där inne. Någon tog med pottan till tvn till en början. Sen har jag hört om klistermärken att få klistra någonstans, typ på pottan, när det kommit något. =) Olika i varje hem tror jag, som de ovan skriver: Det tar tid och låt det ta det. Jag tänker så här, lättare att ta det till sommarn när man inte har så mycket kläder... =)

Linnéa sa...

Tack för alla tips! Idag var det nära det kunde kommit nåt. Jag såg det var dags men nemo totalvägrade men sen kom först det ena och sen det andra på golvet. Lite typiskt. :) men men vi försöker igen. Och jag hoppas ingen tog det som att jag ska stå över nemo med en piska och tvinga honom på pottan när jag skrev hårdträning, utan jag menade mer ihärdigt provande.

Ninni sa...

Jag fick tipset att låta småsykonet sitta på pottan efter varje måltid för att vänja dem vid att sitta och kissa/poopa. Om storasyskonet får vara med och se vad som händer så blir de inspirerade men jag tänker att det kan ha totalt motsatt effekt.

Cedric är ointresserad av pottan så jag väntar till han känner sig redo. I sommar kommer vi vara ute mycket och då blir det lättare att gå utan kläder. Jag är lite för rädd om våra möbler för att låta honom vara utan blöja hemma.

Lilla Anna sa...

Hej!!

Vet inte när du skrev och frågade om mönster men som du märkt är jag ju inte speciellt aktiv i bloggvärlden just nu.
Jag köper mina mönster på Stoff & Stil eller på fagert.se
Det finns ngt som heter Makrea eller nåt liknande också..minns inte exakt, Ska kolla upp det!

Lycka till!

evelina sa...

vi kör ju tygblöjor och både Vilde och Alve har ganska tidigt börjat gilla pottan "för att slippa bli blöta". ´Vi har låtit pottan stå framme där de är och leker för att den inte ska vara en "konstig grej". Favoritboken (just nu en bamsetidning) kan locka att sitta kvar och skapa avslappning. Alve kissar nu på rutin -när han vaknat, efter maten etc och så en skvätt i blöjan därimellan. Det går upp och ner och kommer ta ett tag till innan han är torr. Det är bara att låta det ta tid och vara uppmärksam på barnets signaler. Men ett kul klistermärke i botten (som syns vid kiss) kan nog vara en kul motivering att kissa på pottan. Lycka till!