måndag, februari 06, 2012

Barnmat

Nu när vi fått bra rutin på maten så är det dags att fylla frysen med hemmagjord barnmat. Det är både dyrt och onödigt att släpa hem en massa burkar från affären som dessutom inte är så aptitliga. Så idag har jag påbörjat projekt storkok. Enkelt är det, jag kokade kycklingfilé och majs-, broccoli- och paprikablandning som jag hällde i matberedaren och mixade ihop med ris och grädde. Andra rätten blev kokt torsk med ärtor, gröna bönor, grädde, lite citron, dill och potatis. Swisch swisch i matberedaren så var det klart.

Jag ska handla till fler rätter på onsdag tänkte jag. Har ni några bra tips på god barnmat?


Ett jättebra tips är att frysa in maten i små aluminiumformar. Bara att ta fram så många som behövs för en lagom portion. Formarna går sen att återanvända.

5 kommentarer:

evelina sa...

om du introducerar baljväxter så funkar den indiska dhalen finfint. färs av antingen kött eller quorn, lite grönsaker och sån där superminipasta. pasta blir lätt klistrigt när man mixar det men pasta som ser ut som ris brukar glida ner tidigt.
kolla här för vegoinspiration
http://vegofamiljen.blogspot.com/

Lina sa...

För tidigt för mig att komma med recept men tack för inspirationen :-) Här har vi precis börjat med potatis, palsternacka o morot samt fuskat med pyttelite mannagrynsgröt, smoothie o banan..

Anonym sa...

Hm... de jag känner brukar använda mjök istället för grädde, finns det inte risk för att det blir för hög fetthalt med att införa grädde i vardagsmaten? Jag är medveten om att barn behöver lite mer fett än vuxna för övrigt, tänkte mest att det bör ske inom rimliga gränser.

Jag har säkert helt fel i detta, jag har svårt för att tro att du inte har gjort någon research eller vill göra dina barn feta. Bara en allmän fundering kring det hela.

Linnéa sa...

Eve: tack för tipset! Det ska jag prova. :)

Anonym: Leon är ingen tungviktare direkt så fett i maten är inte skadligt för honom. Jag har hört tvärtom, att man gärna kan tillföra extra fett till små barn och inte använda lightprodukter eller margarin tex. Varken Nemo eller Leon löper ju risk att drabbas av fetma enbart av högre fetthalt i maten, inte nu iaf. Men det var en intressant tanke, jag kommer googla runt lite och se vad som sägs. :)

jessica, mamma i Familjen vanlig sa...

Har ett gäng med barnmat i frysen som min lillkille helt plötsligt vägrar äta!! Så vi får köpa just nu men ska absolut träna på att få honom att äta hemlagat igen, har några recept upplagda på min matblogg, kolla gärna där: http://lagaobaka.bloggplatsen.se/kategori/52869-barnmat/
kram j.
Och tillför du gärna fett i barnmaten, har oxå bara hört att det är bra. Smör, rapsolja o grädde gäller hos oss :)