15 torkade dadlar (jag använde färska), 1 banan, 1 1/2 dl lätt kesella (jag använde kvarg), 1 dl lättmjölk, 1 dl äggvita (motsvarar ca 3 ägg), 1 1/2 dl havregryn, 1/2 dl kakao, 1 tsk bakpulver.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare (eller mixer, gör du i mixer kan de vara bra att blötlägga dadlarna före) tills det är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form och ställ in i ugnen runt 20-25 minuter. Ta ut och låt svalva innan du lossar kakan från pappret och skär den i 8 bitar.
Förvara i kylen eller frysen!
Det blev gott och blir perfekt att ha i kylen när sötsuget smyger sig på. Jag älskar kombin banan/choklad så det här föll mig i smaken. När jag bakar sånna här "substitut" och låter någon annan smaka får jag ofta kommentaren: Mmmm det smakar okej men inte lika gott som "riktiga" chokladkakor.
No shit! Självklart inte, de är ju inte fullproppade av fett och socker som gör allt mycket godare men även mer ohälsosamt och framkallar ett stort ha-begär. För en sån som mig som har problem med socker och måtta så är det väldigt bra för jag blir nöjd och behöver bara lite för att bli det.
Jag testade att göra en nyttigare variant av ostkaka idag också men den har jag inte hunnit smaka än så receptet kommer senare.
1 kommentar:
Tack för fina ord och visst är de chokladiga barsen goda!
Kram och tack för att du inspirerar du också!
Skicka en kommentar