fredag, maj 16, 2008

Igår gjorde jag något som jag velat och tänkt göra nu i flera år men det har aldrig riktigt blivit av. Jag ringde till Skatteverket och bad om blanketter för att ansöka om att byta efternamn.

Namnet jag tänker byta till är ett gammalt släktnamn och den närmast mig som burit det var min mormor innan hon gifte sig. Jag tycker det är ett väldigt vackert namn och det känns helt sjukt att hon bytte det till Andersson när hon gifte sig! Men så var det väl på den tiden.

Det jag behövde förutom ansökningsblanketterna var papper som styrkte att någon jag är släkt med har burit namnet, så jag har fått personbevis för min mormor där hennes tre barn står med och så ett personbevis för mig där även mina färäldrar står med och på det sättet bevisar jag släktskapet. Jag får nog papperen på måndag och efter det tar det ungefär fyra veckor innan det är klart. Och först när det är klart tänker jag berätta vilket namn det är.

När jag var åtta så gifte sig mina föräldrar och jag fick byta efternamn från det unika Andersson till sällsynta Eriksson. Och om jag gifter mig med Kalle och tar hans efternamn så kan jag lägga det mycket härliga Jönsson på min lista. Men att gå från Andersson till Eriksson till Jönsson under en livstid går bara inte, big no no.

När vi väl gifter oss tänker jag ju inte byta mitt fina släktnamn till Jönsson utan Kalle får lägga till det som ett mellannamn om han vill att vår familj ska heta samma sak för våra barn ska ju definitivt INTE heta Jönsson när jag kommer ha ett så vackert efternamn. Jag kan ju tillägga att Kalle absolut inte vill byta bort Jönsson eftersom det enligt honom är det skånskaste som finns och han är verkligen stolt över sitt "land". Han är lite konstig på det viset. Jönsson... Jaja, det kan kvitta, bara jag får byta bort mitt Eriksson!

10 kommentarer:

Torbjörn sa...

Hihi, jag har samma tankar som du. Funderar också på att byta till min mormors efternamn som ogift. Är betydligt finare än Svensson...Min äldsta bror har redan bytt :-)

Anonym sa...

Men vad är det för fint namn du ska byta till?

Anonym sa...

Hehe, förstår absolut hur du menar. Jag heter Andersson!

När jag och min sambo gifter oss tar jag hans namn. Helt klart...

Vadå? sa...

OH! Fasen, jag sitter i samma sits! Min pojkväns efternamn är typiskt så vanligt, mitt är jättefint (Sundell) men skulle gärna ta ett fint släktnamn istället för att ta någons sida liksom sedan då man gifter sig..
Och gå in i ett helt nytt namn för oss båda..

Meeeeeeen han är så jäääkla stolt över sitt, så det lär ju inte bli något av :P

ruphus sa...

Men åh, tack! :D

Och ett inlägg i efternamnsdebatten, jag tycker verkligen att du gör rätt! Jag har ett gammalt släktnamn som ingen annan än min familj har då mamma tog tillbaka det när hon var yngre. Hade det inte varit för det hade jag hetat Lindberg, nu heter jag B r e d é n istället (vill inte vara lättgooglad). Hoppas att det funkar fint med bytet! :)

Anonym sa...

Min farmors flicknamn var Järling. Varför har alla gamla mor-/farmödrar så fina namn som de gift bort? Fast tackochlov bytte min farfarsfar efternamn, annars hade jag hetat Johansson nu. Och då hade jag lätt tagit min mammas flicknamn - som ingen svensk människa kan uttala (Wójcik)! :-)

Anonym sa...

Jag har också lite efternamnsproblem. Är född Almén från pappa som har en miljon släktingar med det namnet, så när mina föräldrar skildes bytte jag till mammas flicknamn (som kommer från morfar) Schiller. Är nu sambo med en Oftedal, och vi båda vägrar byta ifall vi gifter oss. Så våra stackars barn får heta Schiller-Oftedal (för vi vill ju ändå att det ska märkas att det bådas barn, och gifter vi oss kommer jag ha båda namnen). Snacka om att få bokstavera jämt! :)

Anonym sa...

Linnea... JAg tyckte faktiskt att det var fint... Lina bara drev med dig.. Jag hade inte stavat fel... Pus

Anonym sa...

Åh vad nyfiken jag är nu på vad det är för namn! Känner igen det där med princip sak från killens sida ang namn, fy fan!

Anonym sa...

Jag gissar på Lissbol!