tisdag, juli 08, 2014

Intervaller på mitt sätt

Lelle bad mig att skriva lite mer om när jag springer intervaller och det gör jag så gärna! OBS! Jag anser mig inte vara ett proffs men jag har snappat upp lite här och lite där och fått ihop ett upplägg som passar mig bra. 

Jag brukar springa tre olika slags intervaller:

Plana intervaller, 3*200 meter, 3*400 meter, 2*600 meter och 1*1000 meter.

Jag börjar med att värma upp ungefär två kilometer. Sen så har jag ett ställe, en fyrkant där varje kant är cirka 100 meter, och där springer jag mina plana intervaller. Jag rekommenderar att mäta upp sträckorna och markera början och slut så slipper man hålla koll på det. Och sen kör jag på. Meningen är att springa varje sträcka så fort jag bara kan och pressa upp pulsen så mycket som möjligt. När jag sprungit första sträckan så kör jag på gåvila, antingen går jag en hundrameterssträcka för att sen kuta allt jag har igen, eller så pressar jag mig lite mer och måste springa fort igen när min puls sjunkit till under 156 (den pulsen har jag testat mig till så det är inget någon annan kan gå efter). Sen är det bara att köra på och hålla räkningen på hur många sträckor man sprungit. Det är jobbigt och innan den sista sträckan pustar jag ut lite extra. Med nerjogg landar detta passet på sju kilometer. 

Alltså: uppvärmning, kuta som en galning 200 meter, gå 100 meter * 3, kuta som en galning 400 meter, gå 100 meter * 3 och så vidare. Glasklart?

Plana intervaller 10*200 meter.

Samma princip men ett lite lättare upplägg där man kan spurta lite mer i varje intervall.

Backintervaller 

Värm upp genom att springa till en bra backe som är lång och ganska brant. Sen är det bara att köra på, spring allt du kan upp för att sen gå/jogga ner. Kör alla på en gång eller dela upp det i block. Bestäm innan hur många backar du ska springa och ge dig inte. Kör du backintervaller regelbundet så lägg på en backe varje pass.


Så tränar jag intervaller och det funkar fint för mig! Hoppas jag förklarat bra, om inte så är det bara att fråga.

Ikväll gav jag mig ut på en springtur. Jag väntade tills klockan var halv nio och det var friskt i luften men ändå klibbigt. 8,5 kilometer blev det och värmen tar mycket energi från mig. På lördag är det dags för SM-milen och jag bävar för det om värmen fortsätter så här.

1 kommentar:

Lelle sa...

Tack för en utmärkt lektion! Jag har en perfekt "fyrkant" hör hemma och tror jag ska testa redan imorgon! Glasklart! Det låter galet jobbigt och jag är sjukt imponerad!!