lördag, april 16, 2011

Torka rumpa

För nån vecka sen såg jag ett program som heter Mamma byter bo och en av mammorna bodde i Norrland, var ett städ- och träningsfreak och hade 7 barn. Hon var väldigt noga med barnens betyg och berättade att hon inte accepterade att något av barnen kom hem med bara ett Godkänt för med så dåliga betyg får man bara "torka rumpa" som hon så vackert uttryckte det.

Sådana människor, med sådan attityd gör mig galen. Det är så förnedrande att ens säga så för om man tror att det är det enda ett jobb handlar om så är man ju helt tappad. Visst, det är kanske inget önskvärt arbetsmoment eller dagens höjdpunkt men det måste göras eftersom vissa människor av olika anledningar inte kan göra det själva. Och när man jobbar med människor som behöver väldigt mycket hjälp så ligger ju inte fokus på att torka rumpor utan på så mycket annat.

Jag har valt att jobba med människor trots att jag vet att man inte blir rik på det eller att jag kommer tjäna några drömsummor. Men det som gör mig rik är känslan det ger när man efter att arbeta med en människa får något tillbaks. Det är en svårslagen känsla.

Alla får välja att göra vad de vill och så länge man själv valt och trivs med sitt jobb så spelar det väl ingen roll om man sitter i kassan på ICA, jobbar som journalist, står i en bar eller är advokat. ALLA människor behövs ju i alla de olika yrken som finns, vilken status jobbet än har. Och de som anser sig för fina för att de själva eller någon i familjen skulle sjunka så lågt och jobba med att torka rumpor så kan de ju vara glada att det finns de som kan tänka sig att göra det för annars skulle de kanske bokstavligen få sitta i skiten när de blir äldre.

Jag kommer inte att kräva att mina barn ska få toppbetyg i allt. Jag vill att de ska göra så gott de kan och satsa på det som gör de lyckliga. Bara de aktivt väljer och gör något som de trivs med så kommer jag att vara stolt och glad för deras skull. Livet är så mycket mer än hur mycket man tjänar eller vilken titel man har. Bara jag trivs med mitt jobb spelar det egentligen inte så stor roll vad jag gör för min lycka ligger i min familj, den är viktigare än allt annat.

1 kommentar:

Jenny Shima sa...

Du har så rätt. Lycka har inte ett dugg med att göra hur mycket pengar det ligger i lönekuvertet. Om man känner att det man gör är meningsfullt för sig själv och andra så är ju det så mycket mer värt.

Det är ju självklart att barnen ska få välja själva vad de vill bli, det blir med all säkerthet inte bra om de tvingas till saker.

kram