måndag, oktober 04, 2010

Igår gjorde vi det som vi varit emot länge och inte alls trott på. Vi lät Nemo skrika sig till sömns. Han har ju varit orolig med sömnen länge nu men hyfsat lätt att somna i allafall. Men igår var han omöjlig. Kalle provade först men gav upp, sen gick jag in till honom. Han var lugn, började vrida sig efter ett tag och höll på. Tillslut trodde jag han somnat men började gnälla direkt jag la honom i sängen. Jag själv var väldigt trött och hade inget tålamod alls så när vi hållt på närmare en och en halv timme med att lägga honom så fick jag nog och gick ut och stängde dörren.

Det var jobbigt att höra honom gråta men vi gick inte in till honom och efter knappt en halvtimme blev det plötsligt tvärtyst. Efter en stund gick vi in och tittade till honom och då låg han i en lustig ställning i en hörnet av sängen. Vi la honom tillrätta och sen sov han hela natten i egen säng. Han vaknade till när Kalle gick upp i morse och då fick han sova hos mig en timme tills han ville gå upp.

Efter ett tips från Nina så la jag en fleecefilt i sängen som ett lakan och det kan ju också ha hjälpt. Nemo sparkar ju alltid av sig täcket så han kanske vaknar för att han fryser?

Så det gick ju bra med skrik-metoden fast jag tycker det inte känns så kul. Men ibland känns det som man blir lite manipulerad till att sitta inne hos honom en hel kväll, det är ett beteende jag gärna vill bryta. Sen om han är sjuk eller har ont är det ju en annan sak. Det ska bli intressant att se hur det går att lägga honom ikväll.

4 kommentarer:

MiaMaria sa...

Jag vet precis vad du menar för jag tyckte att det va skitjobbigt ibörjan med Cedric när han skrek. Men när han blir övertrött finns det INGET som lugnar honom. Vi har låtit honom skricka sig själv tills sömns ibland. Oftast så behöver han bara göra det max tre kvällar i rad och sen har han lärt sig att det inte är lönt att skrika för vi kommer ändå inte. (man hör om det är skrik för att det gör ont och då får man juh reagera)

Vi hade en period för typ två veckor sen när Cedric skrek konstant i 1-2 timmar var kväll och vi testade allt. Tillsist lät vi honom skrika sig till sömns i tre dagar och nu somnar han hur lätt som helst. Man måste bara bryta ett beteende/mönster.

Det är viktigt att komma ihåg att man inte är en dålig mamma bara för att ens barn skriker. Och att det är guldvärt att bo i hus med små barn =)

Anonym sa...

Hur skriker Nemo....för min dotter panikskriker, nästan tappa-andan-skrik och jag klarar inte av det.... De gånger vi har testat det så har vi avbrytet o sen somnar hon i vårt knä men då är hon uppstressad på ngt sätt o vaknar o är ledsen.... suck, dessa pigga ungar som älskar livet så mkt att de inte vill sova

Mirijam sa...

Min kompis gjorde så med sin dotter, fast mycket tidigare, hon var fyra månader då. Hon var benhård i en vecka, och sedan dess behöver hon ev gå in och stoppa i nappen, annars sover hon hela natten, ensam, utan mat. Men det där är ju så himla olika.

Linnéa sa...

Ninni: ja jag hoppas att det kommer gå bra nu. jag är glad att vi tog det här steget för det blev ohållbart, det är ju inte kul att bli sjukt irriterad och arg och tappa tålamodet heller.

anonym: han panik-skrikre inte utan gråt-skriker på samma sätt som om man säger åt honom och han trotsar.

mirijam: ja det är nog väldigt olika. en i mammagruppen provade att göra så men hennes son höll på i 2 timma roch bara gallskrek så då gav de upp. jobbiga beslut man måste ta som förälder. :/