onsdag, januari 21, 2015

Havrerutor med frön

50 g jäst
3 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 dl filmjölk
1 dl solrosfrön 
3 dl havregryn, Semper ren havre
6 dl grov mix, Semper + lite till utbakningen

1. Smula ner jästen i bunken till en matberedare/köksassistent. Värm mjölken till 37 grader och häll i den. Rör tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja och fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

3. Tillsätt sirap, salt, brödkryddor, filmjölk, solrosfrön och havregryn och blanda om.

4. Tillsätt hälften av mjölmixen, kör matberedaren/assistenten så att allt blandar sig. Tillsätt resten av mjölmixen och arbeta degen i 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut till en ca 2 cm tjock degplatta. Skär i bitar.

6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk.

7. Pensla med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.


Nemo tyckte om det här brödet och jag smakade på det och det var jättegott! 

3 kommentarer:

Maja sa...

Kom på att en arbetskamrat till mig säljer en egenkomponerad "vego och glutenfritt" kokbok som UF företag nu. Tror den låg på en högst rimlig peng. Känns de intressant kan jag nog skaka fram nån Facebook länk! :)

Linnéa sa...

Absolut!!

Maja sa...

http://creativecookinguf.nu :)

Lite blandat verkar de som!