tisdag, mars 13, 2012

Laddar upp...


... inför dagen! Smoothie, te, äggmacka och hårt bröd med ost, mums! Planerna för dagen är bara en springtur och nu har Jörgen visat tröga mig hur man lägger in musik i iphonen så nu har jag massor av låtar att peppas av.

Jag funderar på om jag någon gång skulle orka springa en mil. Det känns omöjligt, det är ju dubbelt så långt som jag sprungit nu! Men samtidigt så var det inte mer än två månader sen jag började med mina 4+4*4 och undrade hur i helvete jag skulle orka springa 5 kilometer. Det är ju bra att ha någonting att träna inför, som nu är det ju Vårruset den 2 maj, men sen då? Jag vill ju inte tackla av bara för att jag (förhoppningsvis) har nått mitt mål. Jag vet att det brukar vara något lopp här i Veberöd på hösten, ska nog kolla upp det.

Nu vill jag ha era bästa tips på vad som är det ultimata att äta inför och efter ett träningspass!



3 kommentarer:

Rille sa...

Vad sägs om ordentlig frukost innan man tränar? Helst 2 riktiga mål innan träningen.

Efteråt så något som innehåller ordentligt med kolhydrater så återhämtningen kan starta. Välj och vraka.

Maua sa...

För mig beror det helt på vilken tid på dagen det är. Ska jag köra morgonpass blir det oftast något lätt så man har lite energi att ta från, sparar frukosten till efteråt. Är det vid lunch äter jag oftast efteråt - har kvar energi sen frukost. Är det ett kvällspass så blir det en lättare middag - äter nästan en till då jag kommer hem. Jag gillar att inte vara nyäten i alla fall. Känner jag mig seg och i behov av energi kan det bli en pre workout-produkt eller kolhydrater som piggar upp.

Anonym sa...

Jag skulle rekommendera att inte dricka té innan träning då det har en vätskeutdrivande effekt. Om man trots det vill behålla téet så är det viktigt tillägga vatten! Jag dricker alltid vatten till frukost om jag har inplanerat löpning därefter. Juice är med andra ord inte lika bra, vatten slår det mesta.

Två timmar är bra att ha som förbränning och laddning inför träning, efter intagen frukost dvs. Om man springer 45 min efter måltid lär man inte ha samma flow eftersom magen då arbetar med att förbränna maten, så allt blod är koncentrerat till magområdet alltså - mindre syra till resten av kroppens muskler!

Ägg är väldigt bra både före och efter träning, protein (som ägg innehåller) bibehåller muskelmassan och kolhydrater adderar muskelmassan. Därför skulle jag satsa på att - om du är förtjust i pasta, ris och liknande - äta det efter träningen när ditt energiförråd verkligen behöver fyllas på, det är optimalt för dina muskler! Om man INTE äter efter träning så förtvinar musklerna, precis som en gammal frukt som bara ligger. Det är viktigt att du äter nästan direkt när du kommer hem, ju längre du väntar desto sämre återhämtning får du. Man brukar säga att 30 minuter är gränsen, om du inte äter efter 30 minuter så börjar återhämtningen försämras. Duscha efter du ätit ;) Eller ta en banan direkt när du kommer hem, duscha sedan, och avsluta med måltid... det kan ju vara ofräscht för vissa att laga mat i träningskläder, vi har alla olika preferenser.


För mig brukar filmjölk/gröt med russin och en knäckemacka med ägg vara optimalt INNAN träning. Russinen är viktiga, de innehåller hyfsat mkt energi som behövs om man ska uthärda ett löppass som ligger kring 5 km. Ju mindre du ska springa, typ 2 km, ju mer kan du reducera från frukosten. Jag brukar alltid äta MER efter träningen. Kycklingfilé/köttfärs med pasta och grönsaker brukar vara en vanlig grej för mig att äta. Eftersom kroppen skriker efter energi efter träningen så behöver du inte vara rädd att du inte kommer tappa vikt av det hela, ät lite mer än normalt anser jag, din kropp har mkt hög förbränning just efter träning.

Du kommer fixa 1 mil Linnéa, se vilken utveckling du har gjort hittills, precis som du påtalade. Det är skitbra att träna och äta allsidigt framför dieter. Personligen har jag väldigt mycket på arbetet nu så det bortprioriteras lite men man mår så otroligt mkt bättre med att införa träning 2-3 gånger i veckan.

Kram
Trogen läsare