söndag, maj 17, 2009

Vecka 30


I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar. Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar.

7 kommentarer:

MiaMaria sa...

Du är så fin i din mage!

Mayumi sa...

Hej,vill du börja släktforska skulle jag rekommendera dig att först låna en bok om släktforskning på bibblan. Finns många bra tips där om vilka arkiv du kan rota i och hur du går vidare. Prata även med släktingar och samla så mkt fakta du kan om släkten. Anteckna ALLT! I Sverige till skillnad från Finland så kostar det att få access till de gamla kyrkoböckerna på nätet men många bibliotek kan erbjuda släktforskartjänster så det kan vara värt att pröva där först. Vill du så kan jag försöka hjälpa dig att komma igång. Vi kan väl se över vad du har att jobba med i midsommar när vi träffas? *kram*

grejs sa...

wow du är verkligen STOR! Fint! :D

LolitaRegina sa...

så himla vacker du är!! det är så häftigt med magen.. *avis*

Anonym sa...

Å, va fin du är :)

Babbi sa...

Du är strålande vacker!

Mirlinda sa...

Du har bara blivit vackrare och vackrare sedan sist jag läste din blogg, vilket känns som en halv evighet sedan.
Vart glatt överaskad och varm i hjärtegropen när jag såg och läste om er graviditet (din;).
Hoppas alla mår fint så fortsätter jag titta in här med jämna mellanrum nu när jag funnit din blogg åter.

Ljus//Mir