måndag, maj 11, 2009

Vecka 29



Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna.

Barnet: I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm. Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med.

Pappa: Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

4 kommentarer:

Lina - iamraur@gmail.com sa...

Så mysig din mage ser ut att vara :) Hoppas att det kommer avta med dina ryggbesvär, för visst var det väl ryggen som strulade?

äppelblomman sa...

Så vacker du är!!

MiaMaria sa...

Dagarna bara rusar iväg!! Det e juh inte ens tre månader kvar tills ni ska bli föräldrar!! Spännande!! Hoppas att du får må bra fram tills dess =)

LolitaRegina sa...

åh, vad fin du är!! *avis*
en nyfiken, privat fråga till, som du kanske redan skrivit svar på förut, jag minns inte.. (om du inte har det, och tycker den är för privat så behöver du förstås inte svara! :) ) var nemo planerad? (så gott man nu kan planera en bäbis då.. :) )