måndag, mars 23, 2015

Löparkläder

Förra veckan fick jag en fråga angående löparkläder. Och en himla massa komplimanger! Jag älskar att få sånna här frågor och blev så glad av kommentaren från Nina. Publicerar den här så blir det enklare att svara. OBS! Jag anser mig såklart inte vara någon expert utan utgår från mina erfarenheter och vad som funkar för mig.

Hej Linnea!
Jag gillar verkligen löpnings-delen i din blogg, den är verkligen inspirerande och även om jag verkligen bara kommer ut ibland är jag helt med på känslan av att ha det som sin träning istället för att stå och svettas i ett gym inomhus. 

Jag vill nu fråga - bara för att detta är en rolig del av löpning tycker jag - var kommer alla fina kläder ifrån? Och även, hur tänker du i valet av dem? Solen är ju framme mycket nu, men det är ändå rätt kallt och både öron och hals kan ibland bli hårt åtsatta ju. Var ute häromdagen och sprang en runda med bara headsetet o öronen, kändes som någon slagit mig hårt på det högra när jag väl var klar, tror det var kylan. 
Och tröjor, hur tänker du där? Byxor, vad tycker du är viktigt i form av resår etc. Hade varit superkul att veta!

Tack för en fin blogg som jag nog baske mig följt både regelbundet och sporadiskt sedan du och din karl (jag stavar inte hans namn med liten bokstav utan nu ska det stå karl som i make, man , män, kille etc) bodde i malmö och du hade dreads och terrarium i lyan.

Hej!

Jag är ju en budgetanvändare av just löparkläder. Det finns sjukt mycket snygga träningskläder från dyra märken men jag handlar det mesta från HM och Stadiums egna märke SOC. Jag tycker de kläderna är jättebra, snygga och prisvärda. Jag har några plagg från Rönisch och Nike men det är sånt jag fått när jag fyllt år eller vunnit. Så kolla in HM och Stadium tycker jag!

Sen är det ju det här med valet av löparkläder. Hur ska man klä sig? Det är svårt för mig att sitta och säga eftersom det är individuellt hur varm/frusen man är och jag tror man får prova sig fram. Jag känner mig så pass bra att jag bara behöver slå ett öga på tempen ute för att veta vad jag ska ha på mig. Men generellt tror jag att många när de börjar springa klär sig för varmt. Mössa och vantar behövs liksom inte när det är åtta plus och sol. Men det kan ju såklart blåsa kallt och då är mitt tips en buff. En buff är en tunn "tub" av tyg som man kan ha på huvudet, runt halsen eller över munnen om det är väldigt kallt. Buffen blir inte lika varm som ett pannband eller en mössa men skyddar öronen från kalla vindar.

 
Jag tillhör kategorin som blir väldigt varm när jag springer och ett tips jag fick i början av min löparkarriär var att man ska frysa lite när man går ut innan man börjar springa och det stämmer bra. Jag använder aldrig underställ när jag springer utan använder fodrade byxor och tröjor för det räcker här nere i södern, det blir inte så kallt. Mössa och vantar har jag inte förrän det blir neråt minus fem grader och kallare, blir alldeles för varm annars.

Jag har tre löpargarderober. Vinter, vår/höst och sommar. På vintern har jag fodrade byxor och tröjor, mössa, buff, vantar och tjockare strumpor. Det räcker oftast. När tempen kommer upp på 4 grader så byter jag till vanliga löpartights, tunnare tröjor, väst och buff om det blåser kallt. På sommaren gillar jag att springa i shorts och linne och det sprang jag i så sent som i oktober förra året. 

När det kommer till tröjor är det viktigt att de sitter där de ska. Jag får panik när tröjorna korvar upp sig över magen och jag måste springa och dra ner hela tiden. Ofta löser det sig när man blir svettig får då "fastnar" tyget på huden och blir kvar. Ibland är det ju en svår övergång mellan långärmat och t-shirt och då är det guld med sleeves! Då kan man köra på t-shirt men "safea" med sleeves och blir det varmt är de bara att kavla ner till handlederna, toppen!

Nytt linne på ett lopp - bad idea. Linnet åkte upp så jag fick dra ner det hela tiden, sjukt störigt.

Och det absolut viktigaste av allt: se till så att det är dragsko i midjan på byxor/tights/shorts du ska springa i. Det finns inget värre än tights som åker ner och lägger sig fint under magen så fettet hoppar fritt ovanför. Nu kanske inte alla har det problemet men jag tror ändå att det är obekvämt. En del budgetlöpartigjts kan vara lite "stela" i materialet tycker jag. De är inte så följsamma och går inte att dra upp riktigt för de är lite stumma och det kan också vara enormt irriterande, det gäller att prova sig fram.

Shapetights - dyra men sjukt sköna. Håller verkligen allt på plats! Och de har dragsko i midjan. Från Rönisch.

Kompressionsstrumpor är väldigt skönt att ha!

En väst för längre turer där man får med sig vätska, energi och massor av smått och gott.

Tusen tack Nina för din kommentar, hoppas du fick bra svar och om inte så fråga igen. 

6 kommentarer:

Charlotta Sofia springer o trimmar sa...

Vilket bra och tipsigt inlägg :)

Håller med! Det absolut värsta som finns är kläder som antingen rullar sej uppåt eller nedåt. Iiiih, ryser av bara tanken. Haha, ibland tänker jag att det skulle vara skönt med någon slags dress som satt ihop. En skulle se ut som Linus på linjen förvisso men inget skulle ge sej iväg iaf :)

Charlii sa...

Det här har ingenting med löpning att göra utan en kommentar till en gammalt inlägg. Handlade om att lämna barnen själv och du hade dåligt samvete! Idag var Vera själv medan jag hämtade Linnea på förskolan, ca 20 minuter, det gick super! 😊 Blev uppmuntrad av dig och dina duktiga killar!!!

Anonym sa...

Jag har den ryggan, men har inte provat den än! :-o
Snart är det dags!

Lycka till med tatueringen. :)

Kram M

Linnéa sa...

CharlottaSofia: löparklänning ör nog det enda rätta! Med shorts som sitter fast under!

Charli: åh vad roligt! Och vad kul att det gick bra för Vera, hon kände sig säkert sjukt stor och duktig efteråt. :)

Rund: den är superbra! Man kan verkligen få med mycket i den och den sitter väldigt bra.

ninafreak sa...

Jag tackar och bugar för all denna fina och nyttiga information! Älskar älskar älskar dina dalkulla-strumpor, dog lite när jag såg dem på dig första gången...

Och din runfie inne i bostadsområdet, ååå linnea den är så snygg.

TACK, du är fin du :)

Linnéa sa...

Tack själv, Gud vad glad jag är för det du skriver, rakt in i hjärtat! <3