Kallrökt laxtårta
10-12 bitar
Tid: ca 25 min + 15 min i kylen + 5 timmar i kylen
Botten
250 g kavring
100 g smält smör
Fyllning
4 gelatinblad
5 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
200 g kallrökt lax, finhackad
Ca 10 cm purjolök, finhackad
4 msk finhackad dill
1/2 burk röd stenbitsrom
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping
2 hårdkokta ägg
1/2 burk stenbitsrom
1 rädisa delad i klyftor
Dillvippor
Gör så här:
1. Finfördela kavringen i en matberedare eller hacka den fint för hand. Blanda med smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut brödsmulorna i botten på formen och ställ kallt i ca 15 min.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Vispa upp crème fraichen och blanda ner gräddfil, lax, purjolök, dill, stenbitsrom och citronsaft. Jag körde laxen och purjolöken i matberedaren för att få det i riktigt små, fina bitar. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ner lite av mousseblandningen och blanda sedan med resten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och låt vila kallt ca 5 tim.
4. Topping: Skär runt kanten och lossa tårtan ur formen och dekorera med ägg, stenbitsrom, rädisor och dill. Eller vad man nu vill ha, jag dekorerade med ägg, citronklyftor, stenbitsrom och dill.
I originalreceptet är det matjessill istället för lax men det är jag inte så förtjust i så jag tog lax istället. Men vill man ha matjessill ska det vara ca 250 g sill, fint hackad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar