lördag, oktober 01, 2011

Känsligt ämne

Jag möttes av den här rubriken på omslaget av senaste Mama:



Jag är en sån som för det mesta tycker att alla får göra som de vill så länge de inte skadar någon annan och försöker att inte bry mig för mycket, och det gör jag väl i det här fallet med men jag kan inte låta bli att rysa av tanken att amma en fyraåring. Förlåt, men jag tycker det är äckligt. Och det är inte för att jag associerar det med något sexuellt, jag känner bara att det är too much för mig. Man ammar bebisar, inte barn, och absolut inte stora barn! Personligen tycker jag att det är lagom att amma i typ 6-7 månader och absolut högst ett år. Efter det känns det för mig som att barnet är för stort. Och när man själv kan be om det är man definitivt för stor, tycker jag.

... om jag står och lagar mat kan han hämta en stol och ställa sig bredvid mig och amma lite... Jag blir nästan full i skratt, vilken syn! Som jag hoppas jag slipper uppleva i mitt liv. Jag vill vara så öppen och klarsynt men det här med att amma så stora barn känns bara fel fel fel. För mig, andra får ju som sagt göra som de vill.



Nu vill jag jättegärna höra vad ni tycker om det här. Hur länge är det enligt er "normalt" att amma?

13 kommentarer:

lina sa...

Jag vet inte hur länge jag kommer amma slurken. Han ar snart 10 månader och än är han inte redo att sluta :) många föräldrar ersätter snuttet med napp istället. På nåt vis känns det som att så länge det är ok med napp borde det vara lika ok med bröst - de används ju av exakt samma anledning, dvs tröst och trygghet :)

Jag kommer amma så länge det känns bra, hur lamge det ar vet Jag inte :)

Anonym sa...

Jag tycker preciss som du: "DET ÄR ÄCKLIGT" !!!! Jag tycker att MAx- 1 år är rimlig. Dessutom efter att barnen börjar äta så behöver dem inte mammas mjölk överhuvudtaget!!! Jag har alltid tyckt att det en lite "sjuk" beteende... jag menar inte sexuellt utan det handlar mer om att bygga en sånt beroende relation...
Mercedes,

Anonym sa...

Jag tycker att trygghet kan också handla om att barnen bli självständiga/oberoende/fria.
Man kan alltid trösta genom att krama dem, prata med dem, vara med dem.
Jag har läst någonstans att det är mer vanlig att mammorna som amma extra länge har pojkar. Att det är inte lika vanligt att mammorna amma länge sina flickor...
Jag har bara ett barn och det är en flicka som har alltid varit den mest självständig person som man kan tänka sig! och jag orkade inte amma henne mer än 9 månader och då började hon äta.
Mercedes igen!

Emmi Emmi sa...

Såg en dokumentär när jag var typ tio om en mamma som ammade sina åtta och tio-åriga barn och sen dess har jag kräkts lite i munnen varenda gång ämnet kommer upp. Jag tror barnen blir störda (överdriver lite) men det känns som om de kommer utanför i samhället och som Mercedes skrev så känns det som om de får märklig beroende-relation till sin mamma...

Lina sa...

Vad jag många gånger kan tycka är märkligt är att barn idag inte får vara beroende av sina föräldrar. Inte ens som bebisar ska de vara beroende utan de ska sova själv, leka själv, åka vagn själv.

Jag ser inget fel i att en bebis är beroende av sina föräldrar, för det är ju det de är :) De klarar sig inte utan oss, de ÄR beroende av oss för allt i sitt liv.

Jag tror inte att barn som ammas förbi sin ettårsdag blir störda eller får ett stört förhållande till sin mamma. Jag tror inte ens att de skapar ett beroende. Kan man bli beroende av närhet?

Jag tror att det skapar en trygghet. Barnet vet att dess behov (inte vilja) av närhet och trygghet blir tillgodosett, barnet vet att föräldern alltid finns där.

Slurken ammar inte längre för mat, jag har inte så mycket mjölk att han skulle få ut en måltid från brösten, då hade han fått jubba ;) Men han snuttar vid sovtillfällen och om han är orolig och/eller behöver varva ner. Han använder bröstet som en napp med andra ord :)

Det handlar alltså inte om att amma hela tiden och vägra sitt barn socialt umgänge. För mig handlar det om att tillgodose det närhetsbehov han har (genom amning, samsovning och att sjala) så att han ska känna sig trygg att ge sig ut i världen på egen hand, vetandes att vi alltid finns där om det blir lite för läskigt :)

Linnéa sa...

Alla barn är ju olika och har olika behov. Nemo var tex väldigt självständig och sov själv osv. Leon vill ha mycket närhet och sover med oss. Det är skillnad på barn och bebisar, det är när man ammar stora barn som det känns lite too much tycker jag. Som i artikeln, att fyraåringen ställer sig på en stol och ska amma lite när mamma gör mat eller när han får syn på hennes tuttar när hon kommer ur duschen. Det känns lite weird tycker jag. Att slurken som 10 månaders bebis snuttar när han ska sova är inget onormalt men vore han 4 och fortfarande gjorde det hade jag tyckt det var konstigt.

Magdalena sa...

Jag tycker inte att det är ok att amma ett barn som är 3-4år. När barnet kan be om det är de för stora enligt min mening. Blir faktiskt lite illa till mods av att läsa att mamnan tycker det är fullt normalt!

Evelina sa...

Mina barn har fått väla själv hur länge de skulle amma. Vilde var 9 månader när han mycket bestämt kröp bort från mitt bröst och Alve var typ på dagen ett år när han la ner.
Debattörerna har jobbat hårt på att inte skuldbelägga kvinnor som väljer att inte amma och det reagerar inte på många på idag. Men jag måste säga att jag tycker det är konstigare att välja att inte amma eller sluta tidigt om amningen fungerar än att amma länge. Jag skulle varit glad om framförallt Vilde hade ammat lite längre däremot kan jag inte svara på om jag själv skulle känna mig bekväm med att amma en fyraåring däremot kan jag bli glad när jag ser en mamma som är redo att ge så mycket av sig själv till sitt barn.

Linnéa sa...

Eve: Nemo tappade intresset för amning när han var ca 7 månader, och det kändes bra tyckte jag eftesom jag sen innan tyckte det vore lagom. Vill Leon amma längre får jag ta ställning till det och antagligen kommer jag väl göra det men jag tror inte jag vill amma så länge som ett år. Men den som lever får se, jag kanske sitter där med en fyraåring sen. ;)

lina sa...

Evelina: himla bra och fint skrivit!

Jenny Shima sa...

Jag håller med dig. JAg ammade i 6 månader vilket är minimigränsen enligt WHO. Att amma längre än ett år känns lite övedrivet minst sagt.

Lundström sa...

Håller med dig, 6-7 månader, max ett år av amning, men har svårt att kalla det äckligt, med det är inte tilltalande att amma tills barnen är så stora.

Eijlert... sa...

Jag vill försöka amma 1år, det känns som att det kan vara lagom länge. Men en 4åring känns ju lite väl överdrivet.